Herfst op volle toeren

Een lagedrukgebied ter hoogte van de Britse Eilanden wordt steeds krachtiger en krijgt ook grip op het weer in Nederland. Vandaag en morgen is van onvervalst herfstweer nog geen sprake, maar donderdag en vrijdag barst de herfst in alle hevigheid los.

Vandaag rustig, morgen meer wind

Er is vandaag sprake van stilte voor de storm. Er zijn enkele buitjes actief in de kustgebieden, maar met weinig wind en zonnige momenten ziet het weer er niet onaardig uit. Morgen begint de dag bewolkt en grijs, later komt de zon er af en toe door. Een kanttekening; er steekt een stevige zuidenwind op, waardoor de gevoelstemperatuur daalt tot een graad of 6. Met uitzondering van een paar buitjes in de kustgebieden blijft het morgen echter droog. Al met al nog geen onaardig weer.

Onvervalst herfstweer

Donderdag wordt een echte herfstdag. Het blijft stevig doorwaaien en er trekt een actief koufront over het land. In de ochtend trekt het regengebied over, gevolgd door losse buien in de middag. Regen, wind en vallende blaadjes maken het herfstbeeld compleet. De meeste regen valt in de kustgebieden.

Wind- en luchtdrukverwachting voor vrijdag 16:00 uur.

Vrijdag wordt het niet minder herfstachtig. Integendeel; een aparte kern van lage druk ontwikkelt zich boven Het Kanaal. Wanneer een lagedrukgebied op deze plaats ontstaat kan dit grote gevolgen hebben voor het Nederlandse weer. In het verleden hebben dergelijke lagedrukgebieden, die de naam “Kanaalrat” dragen, regelmatig gevaarlijke weersomstandigheden veroorzaakt.

Vrijdag storm?

De verwachting voor aanstaande vrijdag is nog enigszins onzeker.  Niet alle modellen laten een actieve depressie ontstaan. In de modelberekeningen die wij gebruiken trekt de kern van het lagedrukgebied langs de Nederlandse kust. Het gevolg: een flinke bak met regen en veel wind. Aan zee is kans op storm en ook boven land gaat het flink waaien. Verder worden zware windstoten berekend. Of dit scenario uitkomt valt nog te bezien, maar dat het vrijdag onstuimig en nat herfstweer wordt lijkt wel duidelijk.

Tags:

Weeronline.nl is een samenwerking aangegaan met Mobypicture. Vanaf nu zie je op weeronline.nl de meest actuele en bijzondere weerfoto’s, -video’s […] Lees meer

De oostkust van de VS maakt zich op voor de passage van de grote orkaan Sandy. De afgelopen dagen heeft […] Lees meer