Zo bijzonder is griep in maart

Februari is voorbij gevlogen en deze maand gaat de lente officieel van start! Met het zonnetje lijkt het na het weekend wel goed te komen. Al denk je er bij zonnig en warm lenteweer waarschijnlijk niet meteen aan: griep in maart komt (helaas) vaak voor.

Een aanhoudende griepepidemie

Waarschijnlijk hoor je het wel in je omgeving: de een is ziek, de ander is ziek geweest of voelt zich niet helemaal fit. Er zijn nog steeds heel wat mensen met griep. De griepepidemie is dan ook nog steeds niet voorbij. Vorig jaar hield deze tot eind april aan, dus griep in maart? Dat is geen bijzonder verschijnsel.

Het goede nieuws

Al zit je natuurlijk niet te wachten op een griepje, er is ook goed nieuws. Want al loopt de griepepidemie nog steeds niet aan zijn einde, hij is wel minder heftig dan voorgaande jaren. Zo hadden eind januari 2019 70 op de 100.000 mensen griep, terwijl dit in een jaar eerder meer dan 160 op de 100.000 mensen waren.

De griepverschijnselen in 2019

Oke, een griepepidemie hebben we elk jaar maar de klachten kunnen jaarlijks verschillen. Dat komt simpelweg omdat er elk jaar andere varianten van de griep actief zijn. Toch begint een griepje vaak met verkoudheid. Klachten die daarna verschijnen kunnen verschillen en niet iedereen heeft last van alle klachten. Dit jaar gaat de griep vaak gepaard met koorts, koude rillingen, hoofd-, keel- en spierpijn en een droge hoest. Ook je eetlust kan wat verminderen en je voelt je vaak moe.

Voorkomen is beter dan genezen

Heb jij de griep nog niet gehad en wil je dat ook graag in maart zo houden? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de kans op griep te verkleinen. Was bijvoorbeeld grondig je handen voor ten minste vijftien seconden. Doe dit niet alleen nadat je naar het toilet bent geweest, ook als je bijvoorbeeld veel mensen de hand hebt geschud op een verjaardag. Houd daarnaast ook je smartphone goed schoon, want dit is een bron van bacteriën. En je gezicht? Raak die zo min mogelijk aan. Tot slot is het natuurlijk belangrijk om elke dag genoeg te slapen en vitaminen te eten. Dit verhoogt je weerstand, zodat jij er ook in maart weer tegenaan kunt.

Wat doe jij om de griep tegen te gaan?

Tags:

Het Waterschap Limburg is zaterdag in de weer met de aanleg van nooddijken. Door de vele regen kunnen rivieren buiten hun oevers treden. Lees meer

Het weer zal zondag geen rol van betekenis spelen bij de GP Formule 1 in Melbourne. Het is namelijk volop zomer op het Australische circuit. Lees meer