Elk nadeel heeft zijn voordeel

Een toepasselijkere uitspraak kunnen wij voor de komende periode niet vinden. Liefhebbers van zonnig en droog lenteweer zullen wel balen als ze naar de 14-daagse verwachting kijken. Toch zijn er mensen die gebaat zijn bij het wisselvallige weer voor de komende tijd, maar wie zijn dat dan?

Dit soort plaatjes gaan we deze lente niet meer zien

Lente droogste periode

De lente is normaal gesproken de droogste periode van het jaar. Dat komt doordat het zeewater zijn temperatuurminimum eind van de winter bereikt en er lang over doet weer op te warmen. Buien of storingen trekken vaak uit het westen over ons land en zouden in de lente dus vanaf het koude zeewater van de Noordzee moeten komen. Voor het ontstaan van buien is warmte nodig onderin de atmosfeer en die ontbreekt bij een koude zee. Hierdoor vallen de neerslaghoeveelheden in de kustprovincies vaak mee. Landinwaarts valt in de lente gemiddeld iets meer neerslag, maar nog altijd veel minder dan in bijvoorbeeld de zomer of de herfst.

Komende tijd groeizaam lenteweer

Gedurende de lenteperiode komen planten en bomen tot bloei. Bij extreme droogte, zoals bijvoorbeeld in de lente van 2011, heeft de natuur moeite om bij te blijven. Vooral in de meimaand is het belangrijk dat er neerslag valt. De zon is dan heel krachtig, waardoor veel vocht uit de grond verdampt. De komende twee weken valt met enige regelmaat regen en wordt deze verdamping gecompenseerd. Met andere woorden: het is groeizaam lenteweer en dat is gunstig voor de agrarische sector.

Neerslag vermindert hooikoortsklachten

Prachtige bloesem en groen gras: dit beeld gaan we wel zien in mei.

Prachtige bloesem en groen gras: dit beeld gaan we wel zien in mei.

Naast agrariërs is er nog een groep met mensen die profiteert van wisselvallig weer en dat zijn de hooikoortspatiënten. Het eerste gedeelte van de lente verliep namelijk behoorlijk koud, waardoor bomen pas laat tot bloei kwamen. Momenteel is in de noordelijke helft van het land nog overlast van de Berk, terwijl in het zuiden de grassen al pollen produceren. Met andere woorden: bij droog en zonnig weer loopt de pollendruk deze weken zeer hoog op met heftige hooikoortsklachten tot gevolg. Voor hooikoortspatiënten komt de regen die komende tijd op het programma staat als een geschenk uit de hemel.

Kijk hier voor de hooikoortsverwachting van Nederland.

Tags:
Vierdaagsefeesten 2012

Een toepasselijkere uitspraak kunnen wij voor de komende periode niet vinden. Liefhebbers van zonnig en droog lenteweer zullen wel balen […] Lees meer

Een toepasselijkere uitspraak kunnen wij voor de komende periode niet vinden. Liefhebbers van zonnig en droog lenteweer zullen wel balen […] Lees meer