Eerste regionale ijsdag deze winter

Vandaag beleven we regionaal de eerste ijsdag van deze winter. Een ijsdag is een dag waarop de maximumtemperatuur onder het vriespunt ligt. In Enschede (Overijssel), Hoogeveen (Drenthe) en Nieuw Beerta (Groningen) bleef de temperatuur de hele dag onder het vriespunt. De maximumtemperaturen (allen -0,4 graden) werden afgelopen nacht al bereikt.

Momenteel is het op deze plaatsen -1,2 tot -2,8 graden. De komende uren zal de temperatuur naar verwachting weinig veranderen. Komende nacht ligt de minimumtemperatuur in deze delen van het land rond -3 graden.

Vorige winter

Afgelopen winter viel de eerste regionale ijsdag pas op 24 januari. Ook toen was dit het geval in het noordoosten van het land. De meest recente ijsdag was amper een week later; op 30 januari dit jaar.

Gevoelstemperatuur

Hoewel de temperaturen vandaag dus maar net onder het vriespunt lagen was het voor het gevoel veel kouder. De matige tot vrij krachtige (noord)oostenwind maakt het voor het gevoel al snel zes graden kouder dan de thermometer aangaf. Vooral in Drenthe, Overijssel, Gelderland en Flevoland lag de gevoelstemperatuur vanmiddag veelal tussen -8 en -10 graden!

Foto: een dun laagje ijs op een slootje in de provincie Groningen, Jannes Wiersema.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Met een daggemiddelde temperatuur gisteren van –1,2 graden in De Bilt is het Hellmangetal voor deze winter van de 0 […] Lees meer

Het was vandaag koud, we haalden net niet de eerste ijsdag van het jaar omdat het overal in Nederland net […] Lees meer