Eerste najaarsstorm?

In de warme zonnige septembermaand was een harde wind ver te zoeken en ook oktober begon kalm. Het weerbeeld was eerder voorjaarsachtig of zomers dan dat we met herfstachtige taferelen te maken hadden. Toch zitten we wel degelijk in de herfst en in de tweede week van oktober lijkt het weer daar bij te passen.

Stormkracht na stilte

Enkele depressies bij de Britse Eilanden bezorgen ons de komende week wisselvallig en onstuimig weer. Morgen trekt een depressiekern over de Noordzee. Naast stevige regen- en onweersbuien krijgen we te maken met een sterk aantrekkende wind. In de middag staat in het binnenland een vrij krachtige zuidwester (5 Bft.) en aan zee waait het hard tot stormachtig, 7 tot 8 Bft. Zware windstoten tot rond 75 km/uur kunnen in de kustprovincies schade veroorzaken. In het noordwestelijk kustgebied kunnen de windstoten 85 km/uur bereiken.

Weggeblazen

De bomen zitten dankzij het rustige weer vaak nog goed in hun blad, waardoor de takken met deze weerstand en toenemende wind gemakkelijk knappen. Er is zelfs kans dat hele bomen omwaaien. Ook loszittende materialen en nazomerse tuinsets kunnen gemakkelijk van locatie veranderen en in hun vlucht schade aanrichten.

Officiële herfststorm

Waarschijnlijk wordt het geen officiële storm; gemiddeld windkracht van 9 Bft of meer gedurende een uur lang gemeten op een KNMI station. Toch kan het lokaal wel degelijk tijdelijk stormen. De laatste zware storm, met uurgemiddelde van 10 Bft of meer, werd vorig jaar tijdens Sinterklaas op Vlieland gemeten.

Foto: J. Wiersema

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Na een warme september en ook een ruim bovennormaal warme eerste oktoberweek is de kans dat 2014 een recordwarm jaar […] Lees meer

Het is gedaan met het rustige nazomerweer in grote delen van Europa. Hogedrukgebieden maken plaats voor lage luchtdruk en de […] Lees meer