Een tiende graad te warm voor een kouderecord

Heel even kwam de temperatuur vanmiddag boven het oude kouderecord uit. Het werd eventjes 3,0 graden in De Bilt. Daarmee blijft de koudste 24 maart ooit eigendom van de koude maart van 1916. Toen werd het niet warmer dan 2,9 graden Celsius. Wel voelt het vandaag, door de harde wind, aan als een hele koude januaridag. Deze temperaturen zijn zeer bijzonder voor eind maart. Sinds 1952 is het niet zo koud geweest eind maart.

Sneeuw in West-Brabant, FrankBogers1 (via Twitter)

Wel de koudste 24 maart sinds 1916

Dat het net even warmer werd, dan het oude record van 2,9 graden, kwam door opklaringen. De zon heeft in dit jaargetijde al vrij veel kracht en zorgt snel voor een graadje extra op de thermometer. Met 3,0 graden is het vandaag wel de koudste 24 maart sinds 1916. Gisteren konden we al stellen dat het de koudste 23 maart sinds 1916 was.

Regionale dagrecords

Op verschillende plaatsen in Nederland sneuvelen vandaag de regionale dagrecords waarschijnlijk wel. In Zeeland, Gelderland, Flevoland, Overijssel en Friesland lijken de oude dagrecords te sneuvelen. Ook voor Brabant lijkt een regionaal dagrecord goed mogelijk. In Eindhoven werd het maximaal 2,8 graden boven nul, het oude record staat op 3,2 graden uit 1969.

Vanochtend in Groningen –16 en sneeuw in het zuiden

Vanochtend lagen de gevoelstemperaturen tussen -10 en -15 graden. In Groningen werd zelfs –16 genoteerd.  De harde oostelijke wind is de veroorzaker van het ijskoude gevoel. Er zijn zelfs zware windstoten tot 90 kilometer per uur. In het zuiden viel vanochtend in delen van het zuiden zelfs nog een flink pak sneeuw. In Zeeland en Brabant viel plaatselijk zo’n 3 tot 7 centimeter en in Limburg plaatselijk zelfs 10 centimeter.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Afgelopen weekend verliep koud. Niet alleen de temperatuur was laag, maar de krachtige oostenwind maakte het voor het gevoel nog […] Lees meer

Ook vandaag is het snijdend koud. De oostenwind waait, net als gisteren dwars door de kleding heen. Het is bizar […] Lees meer