Droge, zonnige en warme zomer

De zomer van 2013 verliep zonnig, droog en aan de warme kant. Na een koude start in juni was het de periode rondom de zomervakantie zomerweer bij uitstek. Juli kwam dan ook in de top-10 van warmste julimaanden ooit en eind juli noteerden we zelfs een landelijke hittegolf. In augustus keerden we terug naar gemiddeld Hollands zomerweer.

Eindbalans zomer positief

De zomer van 2013 verliep aan de warme kant met 17,5 graden in de Bilt tegenover 17,0 graden normaal. Daarmee komt deze zomer in de top-20 van warmste zomers sinds 1903. Naast warm verliep de zomer ook zonnig. Het aantal zonuren komt uit rond 630 uur, daarmee ruim 45 uur meer dan normaal. Met – naar verwachting – zo’n 160 mm neerslag tegenover 209 mm normaal was de zomer ook nog eens droog. De meteorologische zomer loopt van 1 juni tot en met 31 augustus.

Vakantieperiode volop zomers

Na een koud voorjaar volgde een matige start van de zomer. Juni noteerde een gemiddelde temperatuur beneden normaal en zelfs eind van de maand kwam het nog tot vorst aan de grond. Hoe anders verliep juli; een hittegolf, drie tropische dagen (>30 graden) en vijftien zomerse dagen (>25 graden) maakten het een zomermaand om je vingers bij af te likken. Met een gemiddelde temperatuur van 19,2 tegenover 17,9 graden behoorde juli tot de top-10 warmste julimaanden sinds het begin van de metingen. Daarnaast was het zeer zonnig met 255 uur zon tegenover 212 uur normaal. Ook de eerste week van augustus verliep zomers, de periode daarna keerden we terug naar gemiddeld Hollands zomerweer met zon, maar soms ook buien. Van een langere periode met slecht weer was, in tegenstelling tot in bijvoorbeeld 2005 en 2011, deze zomervakantie geen sprake.

Slechts enkele keren extreem weer

In de zomer van 2013 kwam het slechts enkele keren tot extreem weer. Op maandag 5 augustus trokken enkele supercell onweersbuien over het land. In het Friese Lippenhuizen pakten deze zwaar uit en kwam een 7 jarig meisje om door een vallende boom op de caravan waarin ze lag te slapen. Ook in het weekend van 26, 27 en 28 juli kwam het op veel plaatsen tot onweer. Zaterdag 27 juli trok in de ochtend vanuit het zuiden een lijn met onweersbuien over. Daarvoor werd code oranje afgekondigd. Hierbij kwam het tot zware windstoten en viel op enkele plaatsen 30-50 millimeter regen, dat is meer dan een halve maand neerslag in één dag. Op maandag 19 augustus kwam het in het noordoosten van het land tot wateroverlast. In Winschoten stortte door de waterdruk het dak van de Albert Heijn in. Het dichtstbijzijnde KNMI-neerslagstation tapte 74,8 millimeter neerslag af. Meer dan dat er gemiddeld in een maand valt.

Verwachting laatste week zomer

Het is vandaag wisselvallig weer met buien en zonnige opklaringen. Vanmiddag klaart het van het noorden uit op. Morgen meer ruimte voor de zon en naar verwachting van weeronline.nl droog. Met een noordelijke stroming blijft de temperatuur rond of iets boven normaal.

De dagen daarna zien er best aardig uit. De neerslagkansen zijn klein en de zon domineert het weerbeeld. Met maxima iets boven de 20 graden is het aangenaam buiten, maar zeker niet heet.

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Na juli was deze augustus opnieuw een zonnige en warme zomermaand, zonder dat het langdurig extreem warm was. De maand […] Lees meer

19 augustus 2013

Regentijd China

De media wordt overspoeld met overstromingsberichten uit China. Hoewel China in deze tijd van het jaar altijd te kampen heeft […] Lees meer