Dit is wanneer je in 2019 zeevonk kunt verwachten


Wanneer je op een warme lente- of zomeravond langs de kust loopt, kan je zomaar een lichtgevende blauwe gloed in het water zien. Dit is zeevonk: en eencellig organisme dat licht kan geven. Het is een prachtig fenomeen, maar wat is het nou eigenlijk precies? En wanneer kun je zeevonk zien?

Zeevonk is een soort alg. Om het water op te laten lichten, moet de alg in grote getale aanwezig zijn. De alg moet zich dan dus snel vermeerderen. Dit gebeurt het makkelijkst wanneer het water warm is, de zon volop schijnt en er relatief weinig wind staat, zodat er weinig beweging in het water zit.

Wanneer er genoeg van deze eencellige organismen samen zijn, ontstaat er door bewegend water een chemische reactie. Hierbij komt het blauwe licht vrij. Zo kan de alg bijvoorbeeld oplichten door de golfslag, of wanneer je stappen zet in het ondiepe water. Bij daglicht kan de zeevonk een oranjerode kleur hebben.

Beste moment om zeevonk te zien

Omdat zeevonk over het algemeen ontstaat in rustig, ondiep en warm zeewater, zie je dit fenomeen vooral wanneer een aantal warme en zonnige dagen elkaar opvolgen. Een serie tropische dagen met weinig wind is dan ook ideaal. Bovendien is het dan aangenaam om tot laat op het strand te blijven en het fenomeen te bewonderen. Dus wil je een keer zeevonk zien, blijf dan op een tropische dag tot ’s avonds laat aan de kust!

Foto: ANP

Tags:

De tropische storm Barry, die richting de Amerikaanse zuidkust koerst, neemt toe in kracht. Door hevige regenval en stormvloed is kans op overstromingen. Lees meer

De komende dagen gaat de Tour de France in zuidwestelijke richting naar het Centraal Massief. Het weerbeeld wordt steeds zonniger. Lees meer