Dit helpt tegen jeuk eikenprocessierups

Eikenprocessierups

Ben jij ook ‘gepakt’ door de eikenprocessierups? Heel vervelend! De beestjes hebben brandharen en als jij daardoor wordt geraakt, zorgt dat voor jeuk, huiduitslag in de vorm van rode bultjes en irritatie aan de ogen en luchtwegen. De grote vraag: hoe kom je van de jeuk van de processierups af? In dit artikel geven we tips tegen jeuk van de eikenprocessierups.

Talloze jeukende bultjes, roodheid en een brandend gevoel. Al weken wordt Nederland geteisterd door een grote hoeveelheid eikenprocessierupsen die venijnige sporen achterlaten, en dat brengt allerlei gezondheidsklachten met zich mee. Het grootste probleem: pijnlijke jeuk.

De oorzaak zijn de minuscule haartjes van de rups. In stad en land laten de rupsjes die brandharen los, die na een zwerftocht door de lucht ergens neerkomen. Wanneer dat op jouw huid terechtkomt, kan je daarvan flink last krijgen. De beste manier om jeuk te voorkomen die eikenprocessierupsen veroorzaken: binnen blijven of alle eikenbomen vermijden. Maar ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want de brandharen zitten bijna overal.

Eikenprocessierupsen in processie

Tips tegen jeuk eikenprocessierups

Mocht je toch in aanraking zijn gekomen met de processierups, krab of wrijf dan niet bij jeuk. Probeer de huid eerst te ‘strippen’ met plakband. Heb je ergens jeuk of rode plekjes? Plak daar dan plakband overheen. Die eraf trekken, wat voor mannen vaak iets pijnlijker uitpakt dan voor vrouwen, afspoelen met lauw water en schone kleren aantrekken. Ook een kleefroller om pluisjes van kleding te verwijderen werkt goed. Een zachte, verkoelende crème met menthol, aloë vera of calendula kan verlichting geven.

De piek van het hooikoortsseizoen ligt inmiddels achter ons, maar de tabletjes kunnen ook helpen bij jeuk van de eikenprocessierups. De crèmes en pilletjes zijn gewoon vrij bij de drogist of apotheek verkrijgbaar. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf.

Last van je ogen? Spoel jouw ogen een aantal keer met lauw water. Besmette kleding vormt een bron van verspreiding van brandharen. Was daarom de kleding meteen, het liefst op zestig graden, wanneer je een gebied hebt bezocht waar de eikenprocessierups actief is. En gebruik nooit talkpoeder. Hiervan wordt de jeuk alleen maar erger.

Foto: ANP

Tags:
Zomervakantie, warm weer buiten spelen

Eind deze week krijgt regio midden ook zomervakantie. Er is zomerwarmte op komst en lokaal wordt het tropisch, maar is er ook kans op een hittegolf? Lees meer

Tips om de eikenprocessierups te weren

Steeds meer eikenprocessierupsen voel zich thuis in ons land. We geven tips om klachten van de eikenprocessierups te voorkomen. Lees meer