De warmste Paasdagen ooit

Komend weekend is het weer Pasen. Dit jaar vallen de Paasdagen op zondag 21 april en maandag 22 april 2019. En net zoals tijdens Pinksteren en Koningsdag hopen we tijdens deze vrije dagen natuurlijk ook op zonnig weer. Hoe warm kan het worden met Pasen en wat waren de warmste paasdagen ooit? Dat zochten we voor je uit.

Helaas blijkt de kans op een zonnige Pasen niet heel erg groot. Tenminste als we kijken naar de metingen die vanaf 1901 zijn gehouden. Daaruit blijkt dat de kans op een warme, zonnige én droge Pasen slechts 3,4% is. En de kans op 20 graden of meer? Die bedraagt 5,5%.

Op bijna de helft van de Paasdagen lag de maximumtemperatuur tussen 10 en 15 graden. Normaal is het met Pasen een graad of 13. Op maar liefst 28% van de Paasdagen lag de maximumtemperatuur beneden 10 graden. De kans op koud weer met Pasen is dus veel groter dan de kans op warm weer. Toch zijn er in het verleden ook Paasdagen geweest waarop het wel warm was!

De warmste Pasen ooit gemeten

De warmste Paasdagen zijn niet eens zo heel lang geleden, in 2011 was het de allerwarmste Pasen ooit gemeten.Het was ook nog eens de eerste keer dat we tijdens Pasen konden genieten van een zomerse dag (25 graden of hoger). Op Eerste Paasdag was het dat jaar namelijk 26 graden. Dit was dan ook meteen de warmste Eerste Paasdag ooit. Tweede Paasdag werd het 23,9 graden. En alsof er in dat jaar nog niet genoeg records gevestigd werden, plakken we er nog eentje bij op. De zon scheen in totaal 24,1 uur tijdens de Paasdagen, wat dus ook een record is.

De warmste tweede Paasdag

2011 was de warmste Pasen ooit, maar wanneer we beide Paasdagen apart bekijken is er nog een ander record. Want op Tweede Paasdag 2011 was het 23,9 graden, terwijl het op de Tweede Paasdag in 1949 24,7 graden was. De titel van de warmste Tweede Paasdag gaat dus naar dat jaar, deze dag viel dat jaar op 18 april.

Pasen 2019 in top-10 warmste?

De vooruitzichten voor dit jaar tonen warmer weer richting Pasen. De lente viert deze Pasen hoogtij. Uitgerekend in het paasweekend belooft het heerlijk weer te worden met veel zon en tijdens de paasdagen maxima van 20-22 graden. Daarmee is de kans groot dat Pasen een plekje in de top-10 van warmste paasdagen ooit gemeten weet te bemachtigen. Wie paaseieren gaat zoeken hoeft niet te vrezen voor een nat pak. De kans op regen is uitermate klein.

Hoe wordt de datum van Pasen bepaald en welke invloed op het weer heeft dat?

Foto: ANP

Tags:

In de stralende zon kan het dit weekend lokaal 25 graden worden. Een groot contrast met de 6-9 graden van afgelopen zaterdag. Lees meer

De grote hoeveelheid sneeuw die in januari in Oostenrijk is gevallen is grotendeels verdwenen. Vooral in de dalen smolt de sneeuw, hogerop ligt nog 2 meter. Lees meer