De warmste en zonnigste Pinksterdagen ooit

Komend weekend is het Pinksteren. Met  een extra dagje vrij is dit voor veel mensen dé gelegenheid om er lekker op uit te trekken. Het weer moet dan natuurlijk wel meewerken. Dit jaar zijn de vooruitzichten niet gunstig voor liefhebbers van droog, warm en zonnig weer. Zie ons weerbericht. Het weer met Pinksteren kan van jaar tot jaar flink variëren. In dit artikel bespreken we hoe vaak het warm was in het verleden en wat de warmterecords voor Pinksteren zijn. 

Op 44% van de pinksterdagen (sinds 1901) kwam de maximumtemperatuur in De Bilt boven 20 graden uit en in 56% van de gevallen eronder. 15% van de pinksterdagen in het verleden verliepen zomers met maxima van 25 graden of meer.

Slechts één keer werd de tropische 30 graden gehaald. Dat was op Tweede Pinksterdag, 29 mei 1944. Vorig jaar op Pinkstermaandag, 21 mei 2018, was het voor het laatst zomers warm met Pinksteren. Toen werd het 25,7 graden.

Warmste Pinksteren ooit

Op de warmste Eerste Pinksterdag ooit gemeten, 3 juni 1979, werd het net niet tropisch warm in De Bilt met 29,9 graden. Tweede Pinksterdag verliep wel één keer tropisch warm. Op 29 mei 1944 werd het precies 30,0 graden. De warmste Pinksteren, gemiddeld over beide Pinksterdagen, beleefden we in 1903. De gemiddelde maximumtemperatuur bedroeg toen 29,3 graden.

In 1903 en in 1929 verliep Pinksteren recordzonnig. In totaal scheen de zon toen 28,1 uur. De Pinksterzondag van 1903 was het meest zonnig van alle Pinksterdagen met 16,4 zonuren.

Grillig pinksterweer verklaard

Het weer tijdens de pinksterdagen kan van jaar tot jaar flink variëren. Zo kan het ook heel koud zijn. Dit ligt niet alleen aan de grilligheid van het Nederlandse weer. De datum waarop Pinksteren wordt gevierd verschilt sterk van jaar tot jaar. De vroegst mogelijke datum waarop Eerste Pinksterdag valt is 10 mei en de laatst mogelijk datum is 13 juni. De Pinksterzondag valt altijd 49 dagen na Eerste Paasdag en tien dagen na Hemelvaart.

De kans op koud lenteweer is halverwege mei een stuk groter dan in juni. Op 10 mei ligt de normale temperatuur op 13 graden in het noorden tot 17 in het zuiden, terwijl het op 13 juni gebruikelijk 17 graden in het noorden is en 21 in het zuiden. Gemiddeld is het met Pinksteren in De Bilt 19,7 graden, gebaseerd op de klimatologische periode 1981-2010.

Foto: ANP

Tags:

Vandaag ontstaan lokaal buien met onweer en hagel. De buien verplaatsen langzaam, daardoor kan lokaal in korte tijd veel regen vallen. Lees meer

Net als op andere feestdagen kan het weer van jaar tot jaar met Pinksteren flink verschillen. Een enkele keer kwam het zelfs bijna tot vorst! Lees meer