Augustus 2014: koud en nat

Met het einde van de maand augustus in zicht komt ook een einde aan een regenachtige zomermaand. De voorgaande twee zomermaanden verliepen zonnig en warm, deze maand verliep ongeveer 1,5 graad te koud en met 127 mm tegen 78 normaal ook erg nat. Augustus is de eerste maand dit jaar die kouder dan normaal verloopt.

Steeds kouder

De hele maand verliep buiig met de eerste dagen stevige buien in warme lucht. Zaterdag 2 augustus trokken stevige onweersbuien over het land. Vooral Noord-Holland kreeg het zwaar te verduren en daar was enkele uren een waarschuwing extreem weer (code oranje) van kracht. De temperatuur lag begin van de maand nog vrij hoog: de eerste 3 dagen waren de enige deze maand met zomerse temperaturen van meer dan 25 graden. Normaal kunnen we circa 7 zomers warme dagen verwachten in augustus.

Tot aan de laatste week van de maand kende de middagtemperatuur een vrijwel constant dalende tendens. Vanaf halverwege augustus kwamen de maxima niet eens meer boven 20 graden uit met als dieptepunt de temperatuur op dinsdagmiddag de 19e: het werd toen niet warmer dan 15,9 graden in De Bilt. Met een gemiddelde temperatuur van 16,1 graden tegen 17,5 normaal kunnen we spreken van een koude maand.

Buienstoringen veroorzaakt door Bertha

Ex-orkaan Bertha veroorzaakte zondag 10 augustus onstuimig en nat weer en daarna werd de stroming noordwestelijk, waardoor vooral de kustregio’s regelmatig (onweers)buien te verwerken kregen. De grootste neerslaghoeveelheden vielen maandag 25 en dinsdag 26 augustus. Een actief neerslaggebied veroorzaakte veel regen met vooral in Zeeland meer dan 50 mm binnen 24 uur.

Veel regenwater

Uiteindelijk kunnen we spreken van een natte maand. Gemiddeld over het land komt de neerslaghoeveelheid naar verwachting uit rond 127 mm, tegen 78 mm normaal. Dat is veel, maar zeker geen record: de natste augustus van de laatste 100 jaar is die van 2006 met 185 mm.

Vooral in Noord-Holland is veel regen gevallen: meer dan 200 mm in Zaandijk tegen 90,7 mm normaal. Ook in de zuidelijke helft van het land was het op veel plaatsen nat met neerslagpieken in grote delen van Zuid-Holland (160-170 mm), Zuid-Limburg (170-190 mm) en bij Arnhem (170 mm) en Den Bosch (170 mm).

Het minst nat was het in het noordoosten van het land (Overijssel, Drenthe, Groningen) met neerslaghoeveelheden rond of net boven normaal (70-90 mm). Vorig jaar verliep augustus juist droog en zonnig, met slechts 27 mm neerslag.

augustus_2014_vrlpg

Ondanks dat de maand nat verliep komt het aantal zonuren gemiddeld over het land met 201 uren rond normaal uit. Het langjarig gemiddelde van augustus is 195 uur.

Weersverbetering in september

De laatste week van de maand blijft het wisselvalig, met van tijd tot tijd regen en middagtemperaturen rond 20 graden. Juist bij de start van de nieuwe maand laat een hogedrukgebied zich gelden en kunnen we zonnig en droog weer verwachten.

Foto: Jannes Wiersema (Eemshaven, zaterdag 23 augustus)

Tags:

Met het einde van de maand augustus in zicht komt ook een einde aan een regenachtige zomermaand. De voorgaande twee […] Lees meer

28 augustus 2014

Weeronline Into the Storm

Met het einde van de maand augustus in zicht komt ook een einde aan een regenachtige zomermaand. De voorgaande twee […] Lees meer