Orkaan Florence onderweg naar vasteland VS

Tropische storm Florence gaat komende donderdag mogelijk aan land in de Verenigde Staten. Mocht dat gebeuren, dan is de storm tegen die tijd ook hoogstwaarschijnlijk uitgegroeid tot een zware orkaan. Vlak voordat het oog van Florence aan land gaat worden windsnelheden verwacht van bijna 200 km/uur, waarbij windstoten van 240 km/uur kunnen optreden!

Florence bevindt zich momenteel ruim 1000 kilometer ten zuidoosten van Bermuda. De gemiddelde windsnelheid bedraagt op dit moment 110 km/uur, wat overeenkomt met een zeer zware storm (windkracht 11) voor Nederlandse begrippen. Vandaag en vooral maandag zal de storm snel in kracht toenemen. Naar verwachting bereikt Florence woensdag haar piek met windstoten van maar liefst 280 km/uur! De storm trekt precies tussen Bermuda en de Bahama’s door, maar deze eilanden kunnen wel te maken krijgen met metershoge golven.

Waar Florence precies aan land komt is onzeker. Waarschijnlijk trekt het oog van de storm ergens tussen Florida en North Carolina het vasteland van de VS binnen. Dat gaat mogelijk gepaard met windstoten tot 240 km/uur en ruim 400 mm regen. Een dergelijke neerslagsom valt in Nederland ongeveer in een half jaar. Ook is kans op extreem hoge golven van 15 meter hoog!

Verwacht wordt dat Florence ergens tussen Florida en North Carolina aan land gaat. Afbeelding: NHC

Noodtoestand

De gouverneurs van North Carolina en South Carolina hebben de noodtoestand uitgeroepen en adviseren mensen zich voor te bereiden op de komst van Florence. “De storm is te krachtig en haar pad is te onzeker om risico’s te nemen”, legde South Carolina’s gouverneur Henry McMaster uit. Autoriteiten in Florida houden de storm ondertussen nauwlettend in de gaten. “We zitten in de piek van het orkaanseizoen. Voorbereid zijn op rampen moet een hoge prioriteit hebben voor je familie”, twitterde de gouverneur van Florida, Rock Scott.

Het Amerikaanse leger bereidt zich ondertussen ook voor. De marine heeft al zijn schepen in de Hampton Roads in Virginia, thuisbasis van een vijfde van de vloot, de opdracht gegeven zich klaar te maken voor een eventueel vertrek naar de zee om zo aan stormschade te ontsnappen. “Onze schepen zijn beter bestand tegen stormen van deze kracht op de open zee”, legde de commandant van de Amerikaanse vloot, admiraal Christopher Grady, uit.

Florence zwelde afgelopen woensdag aan tot de eerste zware orkaan (categorie drie of hoger) van het seizoen. Twee dagen later zwakte het af naar een tropische storm.

Foto: AFP/Saul Loeb


Op vakantie naar Amerika? Haal nog snel wat leuke outfits in huis mét korting dankzij deze exclusieve Stradivarius aanbiedingen!

Tags:

Orkaan Isaac is op weg naar het Caribisch gebied. Donderdag en vrijdag is kans op extreem weer op Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius. Lees meer

Strandpaviljoenhouders hebben een topzomer achter de rug. Het warme en zonnige weer heeft daar flink aan bijgedragen. Lees meer