Teruglezen: onweersbuien en stormachtige wind

Het waaide vanavond minder hard dan verwacht. De luchtdruk in de kern van het lagedrukgebied werd in werkelijkheid niet zo laag als de weermodellen berekenden. Aan de westkust kwam het niet tot storm. Toen het lagedrukgebied boven het IJsselmeer lag was het windveld wel even net iets heviger. Hierdoor werd op de Houtribdijk (Enkhuizen-Lelystad) om 22:10 uur tijdelijk stormkracht, 9 Bft., gemeten. Daarbij kwam het tot een zeer zware windstoot van 102 km/uur.

De eerste uren van de nacht komen in het noorden en dan vooral in het oostelijk Waddengebied nog windstoten van 75 tot 90 km/uur voor.

Regen op grote schaal | plaatselijk wateroverlast

De depressie nam wel flinke regen- en onweersbuien met zich mee. Op grote schaal viel 5-15 mm regen. In een strook van het oosten van Brabant naar het oosten van Friesland en naar Groningen viel op veel plaatsen 20-30 mm regen. Dit leidde op verschillende plaatsen tot wateroverlast. Vanuit Elburg werd een neerslaghoeveelheid van 47 mm gemeld. Doordat de regen in korte tijd viel kon de riolering dit niet verwerken.

In het westen is door langdurige regenval op grote schaal 10-20 mm gevallen. Op Walcheren, in Zeeland, viel 20-30 mm. In een strook van West-Brabant naar Het Gooi viel de minste neerslag met 3-10 mm.

Droogte nog niet voorbij | zondag hoogzomers

Een einde aan de extreme droogte betekent de grootschalige neerslag niet. Het neerslagtekort is wel teruggevallen naar circa 295 mm. Komende tijd zal het tekort stabiel blijven, doordat verdamping en neerslag elkaar in evenwicht houden. Het komt soms tot een aantal buien, maar er verdampt dagelijks ook zo’n 3-4 mm.

In het weekend is het overwegend droog en zondag wordt zelfs weer een hoogzomerse dag. Er zijn flinke zonnige perioden en het wordt 23 graden op de Wadden, 25 langs de westkust en 26-29 graden in het binnenland.

Einde regionale hittegolf

Het lagedrukgebied dat vandaag de wind en buien veroorzaakte trekt vannacht weg richting Denemarken. In het kielzog stroom koelere lucht ons land binnen. Vannacht koelt het af naar 13-15 graden. Morgen wordt het 19-23 graden. Daarmee wordt het nergens meer zomers warm en is de regionale hittegolf voorbij. Er is morgen een mix van zon, wolken en enkele buien. In de avond kunnen vanaf de Noordzee felle regen- en onweersbuien het land optrekken.

Twente en de Achterhoek krijgen de recordlange hittegolf op hun naam. Alleen op het weerstation nabij Enschede en in Hupsel werd het vandaag voor de 29e keer op rij zomers warm. Weerstations Arcen (Noord-Limburg), Ell (Midden-Limburg), Eindhoven en Volkel (Noordoost-Brabant) haalden vandaag de 25 graden niet, waardoor de hittegolf daar gisteren de 28e en laatste dag beleefde.  

We hielden hieronder een live-blog bij over de onweersbuien en de stormachtige wind.

23:37 Code oranje ingetrokken

Met deze post beëindigen we het live-blog.

23:35 Zwaarste windveld nu bij Ameland

Momenteel zien we vooral in het Waddengebied ter hoogte van Ameland zware windstoten optreden. Ook in Friesland en Groningen gaat het soms flink te keer. Er kunnen nog een tijd zware windstoten van 75-90 km/uur optreden. Het windveld trekt komende uren weg naar de Duitse kust van Duitsland en Denemarken. In het Waddengebied kan het tot halverwege de nacht nog onstuimig blijven met windstoten rond 80 km/uur.

Maximale windstoten van 9-8-2018 tot 23:40 uur.

23:30 Stormschade door omgewaaide bomen

In Noord-Brabant zijn opmerkelijk genoeg na het zwaarste windveld nog bomen tegen de vlakte gegaan, meldt Omroep Brabant. Blijkbaar hadden de verzwakte bomen nog maar een klein zetje nodig om te sneuvelen. Op meerdere plekken in het land is stormschade ontstaan doordat er een boom omging of takken van bomen afwaaiden.

23:05 Komende uren vooral in het noorden nog zware tot zeer zware windstoten

Het windveld is minder zwaar dan verwacht. Op de enkele zeer zware windstoot boven het IJsselmeer nais de 100 km/uur niet overschreden. Het is niet uitgesloten dat dit straks op de Waddeneilanden of aan de noordkust van Friesland nog gebeurt. Doordat de luchtdruk in de kern van het lagedrukgebied minder krachtig is dan verwacht is de kans op windstoten boven 100 km/uur vrij klein.

22:16 Zeer zware windstoot boven IJsselmeer

Op de Houtribdijk (Enkhuizen-Lelystad) werd zojuist tijdelijk stormkracht 9 Bft. gemeten en een zeer zware windstoot van 101.5 km/uur. Terwijl de wind aan de westkust meeviel, verscherpt het windveld zich nu juist boven het IJsselmeer. De depressie lijkt een koers te volgen over het IJsselmeer en de Waddenzee naar Friesland en Groningen.

20:55 Kern lagedrukgebied boven Volendam

De kern van het lagedrukgebied trekt over de westelijke provincies en ligt momenteel boven Volendam. In de kern staat nauwelijks wind, maar eenmaal ten zuiden ervan klapt de wind om naar west en neemt fors toe. Een mooi voorbeeld is IJmuiden. Daar waaide het om 20:30 uur nog zwak uit het oosten. Om 20:40 was de wind plots gedraaid naar het westen en haalde fors uit met 86 km/uur. Dit is tevens de zwaarste windstoot die vandaag is gemeten.

Het lagedrukgebied trekt komende uren verder richting het noorden tot noordoosten. Daarbij zullen de windstoten in kracht toenemen. In het zuidwesten neemt de wind juist af. In Zeeland is code oranje inmiddels ingetrokken. Code oranje geldt nog wel voor Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Friesland en de Waddeneilanden.

19:36 Maximale windstoten tot 19:30 uur

De maximale windstoten in km/uur tot 19:30 uur.

19:20 HvH 82 km/uur windstoot en windkracht 8

Het lijkt nu echt te beginnen wat betreft de wind. Hoek van Holland noteert 82 km/uur windstoot en windkracht 8! Dat is een stormachtige wind.

19:10 Maastricht noteert eerste zware windstoot

In Maastricht is om 18:30 uur de eerste zware windstoot genoteerd: 78 km/uur. De wind is aan de Zeeuwse kust aangetrokken naar 7 Bft. Het blijft spannend hoe het lagedrukgebied zich komende uren zal ontwikkelingen en hoe zwaar het windveld zal uitpakken.

19:00 Wateroverlast en waterpret hand in hand

Op sommige plaatsen wordt de wateroverlast aangegrepen voor waterpret.

17:12 Hittegolfrecord op naam van Hupsel en Twenthe

Weerstation Hupsel en Twenthe krijgen het lengterecord van de regionale hittegolf op hun naam. De hittegolf duurde hier 29 dagen en is na vandaag voorbij.  Op de Noord-Brabantse weerstations Volkel en Eindhoven en de Limburgse weerstations Ell en Arcen werd het vandaag niet meer zomers warm en duurde de hittegolf 28 dagen.

Meer over de regionale hittegolf

16:55 Wateroverlast in Elburg

Erik Jan heeft 47 mm regen gemeten in Elburg.

 

15:20 Stormschade

De onweersbuien boven het oosten veroorzaakten al wat stormschade. In de Wageningse wijk ‘De Nude’ waaide deze oude tak uit de boom. Dat belooft nog wat voor wanneer de echte storm aan land komt. Vanwege de droogte zijn de bomen verzwakt en er hangen heel wat dode takken los.

14:20 In het zuidoosten van Brabant is lokaal (al) 25 mm gevallen

13:40 Zwaar onweer boven Brabant, langdurige regen in zuidwesten

De bui, waar we het hieronder al over hadden, is flink gegroeid en gaat gepaard met veel onweer. Door veel regen in korte tijd kan plaatselijk wateroverlast ontstaat. De bui trekt langzaam noordwaarts. De Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden zijn inmiddels verdwenen onder een groot regengebied, waarbij het soms ook flink kan doorplenzen.

12:38 Zware onweersbui koerst richting grensgebied Noord-Brabant en Limburg

Een zware onweersbui is onderweg naar het oosten van Brabant en het noorden van Limburg. Ook in de Achterhoek is een onweersbui actief.

12:30 CODE ORANJE

Voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Friesland en de Waddeneilanden geldt vanavond en vannacht code oranje in verband met de kans op zeer zware windstoten.

11:36 ’t is weer voorbij die mooie zomer | of toch niet?

Morgen en zaterdag is het tijdelijk minder warm met maxima van 20-24 graden. Dit zijn normale temperaturen voor de tijd van het jaar, maar omdat we de warmte gewend zijn zal het fris aanvoelen. Het normale zomerweer is van korte duur want zondag wordt het alweer 26-30 graden. Ook de dagen daarna is het iets warmer dan normaal met circa 25 graden.

11:05 Limburg verwelkomt 5-10 mm regen

Op grote schaal is in Zuid- en Midden-Limburg 5-10 mm gevallen. Op het vliegveld van Maastricht viel al 11 mm regen. Ook het oosten van Brabant, het noorden van Limburg en Gelderland mogen komende uren regen verwelkomen.

10:40 Indrukwekkende wolkenluchten in Limburg

10:30 Bereid je voor op veel wind

De exacte koers van het kleine en krachtige lagedrukgebied blijft waarschijnlijk nog lang onzeker. Hoe zwaar de windstoten precies uitpakken, waar de meeste regen zal vallen en hoeveel precies is lastig aan te geven. Wel is duidelijk dat het hard gaat waaien, aan zee zelfs kan stormen en dat vooral het oosten met stevige onweersbuien met windstoten te maken kan krijgen. Bereid je dus voor op veel wind. Zorg ervoor dat de ramen van je huis vanavond en vannacht vast staan en haal je spullen die gemakkelijk weg kunnen waaien uit de tuin even binnen.

Ben jij aan het kamperen, zorg er dan voor dat je tent goed vast staat. Begeef je bij onweer niet onder een boom en hou rekening met mogelijke wateroverlast. Plensregens kunnen op kurkdroge en hard geworden kampeerterreinen gemakkelijk voor een waterballet zorgen. Vraag bij de campingbeheerder na waar je kunt schuilen voor het geval dat nodig is.

9:50 Dreigende luchten in Maastricht

8:55 Eerste buien naderen Limburg

Buien met kans op onweer en windstoten trekken via het oosten van België richting Limburg. Overdag is het vooral zaak om de radar in de gaten te houden en bedacht te zijn op stevige buien. Vanavond komt daar de storm bij.

8:47 Kans op wateroverlast en droogte houdt aan

Voor het eerst sinds 1 juni krijgen we op grote schaal te maken met neerslag. In totaal komt de neerslagsom in een groot deel van het land uit op 5-10 mm. In het westen en oosten valt plaatselijk 30 mm. Als het hard plenst kan wateroverlast ontstaan. Doordat de bodem hard is van de droogte stroomt veel water rechtstreeks sloten en riolering in. De riolering kan grote hoeveelheden neerslag in korte tijd niet verwerken.

De regen van vandaag is bovendien onvoldoende om de droogte te verhelpen. Komende tijd staan namelijk slechts enkele buien op het programma. Bovendien verdampt dagelijks ongeveer 3-4 mm water. Hierdoor stabiliseert het neerslagtekort rond 290 mm. Maandenlang moet het dagelijks regenen om de droogte te verhelpen en sloten, rivieren en grondwater weer op een normaal peil te brengen.

De neerslagpluim van het KNMI laat een hele duidelijke piek voor vandaag zien. Daarna zijn de signalen een stuk zwakker en krijgen we Hollands zomerweer met zon, stapelwolken en soms een bui.

8:45 Start live-blog

We starten een live-blog in verband met de kans op extreem weer. Er trekt een heuse zomerstorm over Nederland! In de loop van de middag en avond trekt een gebied met buien ons land in. Daarbij trekt de wind vanavond aan de westkust en op de Wadden aan naar stormkracht (9 Bft.) en mogelijk wordt op de oostelijke Wadden zelfs windkracht 10 aangetikt! In het noordwesten is hierbij kans op zeer zware windstoten tot 110 km/uur. In het binnenland haalt de wind uit naar 80-90 km/uur. Bovendien is bij buien in het oosten kans op onweer en hagel. De kans op stormschade is groot!


Sportief blijven, ook tijdens de storm? Shop jouw sportkleding nu met korting bij JD Sports met onze speciale kortingscode!

Hoofdfoto: ANP, zomerstorm 25 juli 2015 Scheveningen

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

De recordlange regionale hittegolf beleefde vandaag haar 29e en laatste dag. Het lengterecord komt op naam van Hupsel (in de […] Lees meer

9 augustus 2018

Zomerstorm op komst

Vandaag trekt een heuse zomerstorm over Nederland! In de loop van de middag en avond trekt een gebied met buien […] Lees meer