Verkeer in problemen door harde wind

Het verkeer heeft zaterdag last van harde wind en regen. Op meerdere plekken is het treinverkeer gestremd door een omgewaaide boom op het spoor, meldt de NS. Volgens Rijkswaterstaat zijn op verschillende plaatsen auto’s van de weg geraakt.

Tussen Ede-Wageningen en Arnhem ligt het treinverkeer stil, ook de treindienst tussen Meppel en Steenwijk is verstoord. Vanuit Den Bosch rijden er minder sprinters naar Boxtel en Tilburg. Tussen Amsterdam en Rotterdam rijden door de harde wind minder Intercity Directs en na Rotterdam rijden treinen richting Antwerpen een andere route door harde wind op de hogesnelheidslijn.

Storm en zeer zware windstoten

Zaterdag kwamen in de tweede helft van de middag in het binnenland bij buien zware windstoten voor van 80-90 km/uur. Bij Eindhoven werd een windstoot van 96 km/uur gemeten en in Wageningen werd zelfs 104 km/uur genoteerd. In delen van Noord-Holland bereikten de windstoten snelheden van meer dan 100 km/uur. De zwaarste windstoot werd gemeten op de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen: 113 km/uur. Daar behaalde de wind tijdelijk stormkracht. Ook bij Den Helder, op Texel en in het Groningse Nieuw Beerta is stormkracht gemeten.

De buien die de (zeer) zware windstoten veroorzaakten hebben het land inmiddels verlaten en op veel plaatsen is de zon gaan schijnen. Het is nog wel onstuimig met lokaal nog zware windstoten tot 80 km/uur. Deze zullen aan het begin van de avond verdwijnen en dan is code geel niet meer van kracht.

Schade

Meldingen van omgevallen bomen en schade aan gebouwen komen vooral uit het westen, het midden en het zuiden van het land. De brandweer in Gelderland kreeg zaterdagmiddag meer dan honderd meldingen binnen van wateroverlast, omgevallen bomen en ingestorte daken. De storm woedde het hevigst rond Ede. Tijdens lammetjesdag op de Ginkelse Heide bij Ede werd een tent met ongeveer dertig bezoekers ontruimd, meldt Omroep Gelderland.

Foto: ANP

Tags:

Maart roert zijn staart. Vanmiddag en morgen is kans op buien met hagel, onweer en natte sneeuw. In het zuiden vandaag zware windstoten en kans op storm. Lees meer

9 maart 2019

En dat is zes!

In februari zaten we massaal al op het terras. Hoewel het in januari wel winterde en er lokaal geschaatst werd ontbrak er iets. Lees meer