Warmetruiendag verloopt ijskoud

Morgen wordt een ijskoude warmetruiendag. Een koude oostenwind veroorzaakt vrijdagochtend gevoelstemperaturen van -8 graden in het zuiden tot -12 in het noorden. ’s Middags blijft het voor het gevoel 4 tot 7 graden vriezen. De werkelijke maxima liggen rond of iets onder het vriespunt. Daarbij is er veel bewolking en schijnt regionaal af en toe de zon. Volgende week wordt het beduidend zachter met maxima die stijgen naar 12 graden!

Mensen die hun verwarming vrijdag lager zetten, om energieverspilling tegen te gaan, moeten erop bedacht zijn dat hun huis snel kan afkoelen. Dit komt door de matige en aan zee vrij krachtige oostenwind, die koude lucht de huizen inblaast. Vooral huizen die niet goed geïsoleerd zijn kunnen gemakkelijk afkoelen. De warme trui is dit jaar dus hard nodig. Vorig jaar was dat wel anders. Toen werd het op warmetruiendag 9 graden in het noorden van het land en 11 in het zuiden.

Normaal is het in deze tijd van het jaar ‘s middags een graad 6 en ’s ochtends vroeg ligt de temperatuur rond het vriespunt.

Vanaf het weekend steeds zachter

De vorst wordt in het weekend al getemperd. Overdag komt de temperatuur weer boven het vriespunt uit met 1 graad in het noorden tot 5 graden in het zuiden. Tijdens de nachten vriest het nog 1-4 graden. Er is in het weekend vrij veel bewolking, waaruit lokaal een beetje (winterse) neerslag kan vallen, maar zondagmiddag neemt de kans op zonnige perioden toe.

Van zes graden onder normaal naar zes boven normaal

Volgende week wordt het warmer. Maandag tot en met woensdag is er veel ruimte voor de zon. Het wordt overdag 5-7 graden en in de nachten vriest het enkele graden.

Halverwege de week draait de wind van het oosten naar het zuiden. Hierdoor wordt zachtere lucht aangevoerd. Er is een goede kans dat de middagtemperatuur vanaf woensdag in de dubbele cijfers uitkomt. Vooral in het zuiden zijn maxima van 12 graden mogelijk. Daarmee stijgt de middagtemperatuur in een week tijd van 6 graden onder normaal naar 6 graden boven normaal. Vanaf volgende week donderdag neemt wel de kans op bewolking toe.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.
10 februari 2017

Het gaat weer sneeuwen!

Vanavond, vannacht en morgen kan verspreid over het land opnieuw lichte sneeuw en motsneeuw vallen. Door deze neerslag en door …
Lees meer...

 

De winter keert vandaag terug in ons land. Een neerslagzone doet vandaag vooral het midden en zuiden van het land …
Lees meer...