Eerste gladheid van het najaar verwacht

strooiwagens rukken uit om eerste gladheid van het najaar 2019

Weggebruikers opgelet: voor het eerst dit najaar is kans op gladheid. In de nacht van zaterdag op zondag vriest het in een groot deel van het land licht met -1 tot lokaal -2 graden. In het midden en noorden zijn de wegen nog nat van de buien van zaterdagmiddag. Hierdoor is kans op bevriezing van natte weggedeelten. Ook lokale fietsbruggetjes kunnen er glibberig bijliggen.

Voor het eerst dit seizoen moeten strooidiensten regionaal uitrukken. Afgelopen nacht gebeurde dat al zeer lokaal, maar nu kan het op meer plaatsen glad worden. Vooral op bruggen kan gladheid optreden. Ook wegen die laag liggen in een open landschap zonder bomen zijn gevoelig voor gladde plekken.

Eerste gladheid door bevriezing natte weggedeelten

Zaterdagmiddag trekken buien over het midden en noorden. Vanavond wordt het vanuit het zuidwesten geleidelijk droog, klaart het breed op en neemt de wind in kracht af. Daardoor koelt het flink af. De minima komen in het zuiden, midden en oosten uit op -1 tot lokaal -2 graden. In gebieden waar het geregend heeft kan het glad worden door bevriezing van natte weggedeelten. Ook zondagochtend vroeg moet nog rekening gehouden worden met lokale gladheid. Juist in de eerste uren van de ochtend is de temperatuur namelijk het laagst.

In het noorden komen vrij veel wolkenvelden voor en is nog kans op enkele buien. Daardoor koelt het minder sterk af en daalt de temperatuur naar 0 tot +2 graden. Waar het opklaart kan het alsnog glad worden. De wegdektemperatuur komt vanwege de opklaringen namelijk wel onder nul uit, terwijl de temperatuur op anderhalve meter hoogte boven het vriespunt ligt. Dat maakt de gladheid extra verraderlijk.

Vaker glad komende dagen?

Zondag is het met uitzondering van het uiterste noorden droog en schijnt de zon volop. De wegen kunnen dan ook opdrogen. Daardoor is de kans op gladheid in de nacht van zondag op maandag kleiner. De minima komen uit op -1 tot +3 graden en de laagste temperaturen worden aan het begin van de nacht bereikt. Ook de nachten daarna is de kans op gladheid klein.

Foto: ANP

Tags:
natuurbranden in Australië worden heviger

Zeker één persoon is om het leven gekomen door de natuurbranden in Oost-Australië. De stevige wind wakkert de branden aan. Lees meer

De ozonlaag is cruciaal voor het leven op aarde. Maar wat is de ozonlaag precies, hoe komt het dat er een gat in zit en hoe herstelt het gat zich? Lees meer