Duizenden zeldzame ijseieren op strand Finland

ijseieren gevonden op strand finland

Afgelopen weekend was amateurfotograaf Risto Mattila getuige van een zeldzaam natuurfenomeen op het strand van Marjaniemi in Finland. Tijdens een uitstapje naar de zee ontdekte hij duizenden ei-vormige ijsballen, waarvan de grootste zo groot was als een voetbal.

Volgens expert Jouni Vainio, ijsspecialist bij het Finse Meteorologisch Instituut komt het fenomeen alleen voor bij heel specifieke omstandigheden. “Het komt niet vaak voor, je komt het misschien een keer per jaar tegen in de juiste omstandigheden”, zei hij tegen de Guardian.

De ijseieren vormen zich alleen als de temperatuur nét onder het vriespunt zit, er een vlak en licht hellend zandstrand is, en een kalme zee. Daarnaast is er volgens Vainio nog iets nodig dat als kern dient. Die kern verzamelt ijs om zich heen, en door de golven wordt die kern heen en weer gerold. Zo ontstaat een glad ijzig balletje waar nog meer zeewater aan vastvriest, waardoor het groter wordt.

Het fenomeen zou het vaakst in de herfst voorkomen, omdat in dat seizoen een dun laagje ijs vormt op het zeewater dat door de beweging van de golven makkelijk verbrokkelt.

Schrijf je voor 11 november in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief en maak kans op een Center Parcs weekend naar keuze!

Foto: AFP

Tags:

Het gaat goed met het gat in de ozonlaag boven de Zuidpool. Het gat is in tientallen jaren niet zo klein geweest en bovendien is het gat bijna dicht. Lees meer

Sint-Maarten

Wie Sint-Maarten viert moet zich warm aankleden. De stevige zuidenwind maakt het voor het gevoel koud, dus een dikke jas en sjaal zijn geen overbodige luxe. Lees meer