Guur herfstweekend voor de boeg

Het kalme en vaak nevelige najaarsweer is voorbij. Komend weekend blaast een stevige noordwestenwind geregeld buien naar ons land. De buien hebben soms een winters karakter met hagel en mogelijk zelfs natte sneeuw. Bovendien daalt de temperatuur tijdens buien naar een paar graden boven nul. In combinatie met de stevige wind is het voor het gevoel behoorlijk guur. De gevoelstemperatuur ligt rond het vriespunt.

We luiden het gure herfstweer in met een natte zaterdag. In de nacht en ochtend trekt een regengebied vooral over het zuiden van het land en is er veel bewolking. In de ochtend ligt de temperatuur tussen 8 graden in Groningen en 12 in Zeeland. In de middag trekt de meeste regen weg en klaart het van tijd tot tijd fel op. Geheel droog wordt het niet, want tussen de opklaringen door trekken geregeld buien over het land.

De temperatuur zal ’s middags een paar graden zakken. In het binnenland staat een matige westen- tot noordwestenwind. In de kustgebieden waait het (vrij) krachtig tot hard (5-7 Bft.). De wind maakt het vooral ’s middags voor het gevoel erg fris. De gevoelstemperatuur ligt rond 5 graden.

Guur met een gouden randje

Ook zondag maakt de herfst overuren. Het blijft onstuimig met een stevige en vlagerige noordwester. In de kustgebieden kan het soms stormachtig waaien, 8 Bft. Daarbij is kans op zware windstoten rond 75 km/u. Talrijke buien weten ons land te vinden en daarbij is zelfs winterse neerslag mogelijk. In enkele buien kan het namelijk kort maar krachtig hagelen. Hierdoor kan het op de weg tijdelijk glad worden. Ook daalt de temperatuur tijdens actieve buien tot enkele graden boven het vriespunt. Het is daardoor niet uitgesloten dat er ook een vlok smeltende sneeuw gaat vallen. De kans op natte flatsen is het grootst in de Limburgse heuvels. Dit zouden de eerste sneeuwvlokken van het najaar zijn. Ook is kans op een klap onweer.

De meeste buien komen voor in de kustprovincies. In het binnenland zijn de buien minder talrijk en zijn er ook regelmatig droge momenten. Tussen de buien door schijnt de zon fel en kan je genieten van de prachtige Nederlandse wolkenluchten. Het is dus van tijd tot tijd guur, maar er zijn ook mooie momenten.

Het kwik stijgt tussen de buien door naar 7 graden langs de oostgrens en lokaal 10 in de kustgebieden. Tijdens buien is het een stuk kouder en ligt de gevoelstemperatuur door de sterke wind rond het vriespunt.

Herfstachtig voorproefje

Vandaag hebben we nog te maken met kalm najaarsweer. Het is grijs en regionaal is het nevelig. Vanmiddag kan de zon vooral in het oosten en zuiden eventjes door het wolkendek breken, maar bewolking houdt de overhand. De maxima komen met 9-12 graden uit op normale waarden voor de tijd van het jaar. In de namiddag en avond trekt een gebied met lichte regen en motregen over het land.

Morgen krijgen we een voorproefje van het gure herfstweer van komend weekend. De ochtend begint bewolkt met lichte regen of motregen. Morgenmiddag volgen vanuit het noordwesten opklaringen, maar ook enkele buien. De buien zijn nog niet zo talrijk als tijdens het weekend en winterse neerslag zit er waarschijnlijk niet in. De maxima van 10 tot 12 graden worden rond het middaguur bereikt, in de loop van de middag stroomt frissere lucht het land binnen.

De wind draait in de middag naar het (noord)westen en trekt flink aan naar matig tot vrij krachtig, windkracht 4 tot 5. In de kustgebieden gaat het krachtig tot hard waaien, windkracht 6 tot 7 en op de Wadden wordt de wind soms stormachtig, windkracht 8. Daar kunnen zware windstoten voorkomen tussen 75 en 90 km/u.

Foto: Jannes Wiersema

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Wie vanavond langs de deuren gaat met Sint-Maarten doet er goed aan zich warm aan te kleden. Het koelt namelijk […]

 

In De Bilt is de temperatuur gisteravond om 23:40 uur onder het vriespunt gedaald. Daarmee is de eerste officiële vorstdag […]