Eerste grondvorst van het najaar gemeten

Voor het eerst dit najaar heeft het aan de grond gevroren. Afgelopen nacht daalde de temperatuur in Twenthe op 10 cm hoogte naar -1,2 graden. Daarmee is de eerste nachtvorst na de zomer een feit. De laatste keer dat het op klomphoogte vroor in ons land was op 14 juni. Toen koelde het ook op weerstation Twenthe af naar -0,1 graden.

Gemiddeld genomen vindt de dag met de eerste vorst aan de grond in Nederland half september plaats. Vorig jaar noteerden we op 6 oktober de eerste grondvorst en in 2015 op 27 september.

In 2014 kwam het recordlaat tot de eerste vorst aan de grond in ons land; namelijk pas op 5 november in Eindhoven. Het vroegterecord is in handen van 1973 toen het op de stations Valkenburg, Soesterberg en Twenthe al op 22 augustus aan de grond vroor. In Twenthe koelde het toen zelfs af naar -2,2 graden.

De periode waarin nog nooit vorst aan de grond is waargenomen op een officieel weerstation in Nederland is kort, namelijk van 20 juli t/m 21 augustus.

Nazomer in het weekend

Komende tijd is de kans op grondvorst klein. Tot en met donderdag zijn er vrij veel wolkenvelden met ook buien. Hierdoor zal de temperatuur ’s nachts aan de grond vaak tussen 10 en 12 graden liggen. Vrijdag is het frisser met in de vroege ochtend 7-9 graden. Dicht bij de grond kan de temperatuur naar 3 graden dalen, maar waarschijnlijk komt het niet tot grondvorst. In het weekend wordt het zonniger met zondag overdag in het binnenland 20 graden.

Lees meer over het nazomerweer


Haal alvast je warme kledij boven! Gelukkig shop je bij Freewear.nl nu extra voordelig met deze aanbiedingen en kortingscodes!

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Er staat ons een fraai nazomerweekend te wachten met veel zonneschijn en temperaturen die oplopen naar 18-22 graden. Daarmee begint […] Lees meer

Liefhebbers van zonnig en zacht nazomerweer kunnen hun hart ophalen. Na bijna twee weken van onstuimig herfstweer, wordt het komend […] Lees meer