Europese meting: laatste vier jaar recordwarm

Het wordt nog maar eens bevestigd: 2018 was wereldwijd een bijzonder warm jaar. Sinds de start van de weermetingen waren alleen de drie voorgaande jaren nog warmer. Dat blijkt uit cijfers van het Copernicus Climate Change Service, een project van de Europese Unie dat is opgezet om meer te weten te komen over klimaatverandering.

“Grootse aan het klimaat gerelateerde gebeurtenissen als de warme en droge zomer in grote delen van Europa en de toenemende temperaturen in de Arctische regio vormen alarmerende signalen voor ons allemaal”, benadrukt Jean-Noël Thépaut, het hoofd van het klimaatprogramma. “Alleen door samen te werken kunnen we onze planeet voor volgende generaties behouden.”

Afwijking van de jaargemiddelde temperatuur in 2018 ten opzichte van het klimaatgemiddelde van 1981-2010. Bron: Copernicus Climate Change Service.

Over de laatste vijf jaar lag de gemiddelde temperatuur 1,1 graad hoger dan het pre-industriële gemiddelde, een soort basistemperatuur waaraan de opwarming van de aarde wordt afgemeten. Komend jaar kan door de aanwezigheid van een El Niño opnieuw warmer dan normaal worden. Het weerfenomeen drijft de temperaturen wereldwijd meestal op.

Wereldgemiddelde temperatuur (lopend 60-jaarsgemiddelde) laat sinds de jaren ’80 een sterke stijgende trend zien. Bron: Copernicus Climate Change Service.

Op een na warmste jaar in Nederland

In Nederland was 2018 met een gemiddelde temperatuur van 11,4 graden zelfs het op een na warmste jaar sinds in 1901 werd begonnen met de weermetingen. Alleen in 2014 was het warmer, met een gemiddelde van 11,7 graden. Normaal is het gemiddeld 10,1 graden.

Foto: ANP

Tags:

De sneeuwoverlast in Oostenrijk gaat van kwaad tot erger. De deelstaatregering van Salzburg verhoogd het lawinerisico voor de Nordalpen naar niveau 5. Lees meer

In diverse gemeenten gaan geplande kerstboomverbrandingen woensdag niet door. De verbrandingen zijn afgelast omdat de weersomstandigheden te slecht zijn. Lees meer