Vanaf woensdag warmer dankzij Dorian en Gabrielle

Het wordt halverwege deze week warmer en dit is mede te danken aan de koers van de restanten van orkaan Dorian en tropische storm Gabrielle. Woensdag wordt een bewolkte dag met regen. Desondanks wordt het 18-20 graden. Donderdag breekt de zon door en wordt het 20-23 graden. Daarna blijft het vrij warm met maxima van 18-22 graden en zondag en maandag zou het in het zuidoosten zelfs zomers warm kunnen worden met maxima van 25 graden.

Dorian bevindt zich boven het uiterste oosten van Canada en trekt richting Noord-Europa. Dinsdagmiddag zal hij ten zuiden van IJsland aankomen. Woensdag en donderdag zorgen de restanten van Dorian voor onstuimig weer in Scandinavië. Een bijbehorende regenzone trekt woensdag van west naar oost over Nederland.

Midden op de Atlantische Oceaan vinden we tropische storm Gabrielle. Ze trekt komende dagen in rap tempo richting Europa en zal donderdag over het noorden van Ierland en Schotland trekken. Dit levert veel regen en een stevige wind op. Daarna trekken de restanten naar Noorwegen.

Doordat de restanten van Dorian en Gabrielle ten noorden van Nederland langs trekken krijgen wij te maken met zuidwestenwinden die relatief warme lucht aanvoeren. Bovendien domineert een hogedrukgebied vanaf zaterdag het weerbeeld, waardoor het droog blijft met geregeld zonnige perioden.

Donderdag een vleugje nazomer

Vandaag is het nog koel met maxima van 17 à 18 graden. Morgen ligt de middagtemperatuur met circa 19 graden op een normaal niveau voor half september. Beide dagen is het overwegend droog en zijn er zonnige perioden.

Woensdag wordt het, ondanks het sombere weerbeeld en de passage van een regenzone, 18-20 graden. Donderdag wordt het 20-23 graden met de hoogste maxima in het zuiden en oosten. Het is droog met een mix van stapelwolken en zon. Vrijdag wordt het met 18-21 graden iets minder warm. Ook trekken dan veel wolkenvelden over het land, waaruit hier en daar wat regen kan vallen.

Droog weer met oplopende temperaturen vanaf zaterdag

Vanaf zaterdag blijft het voorlopig droog met flinke zonnige perioden De kans is groot dat het daarbij zondag en maandag op grote schaal 20-24 graden wordt. In het zuidoosten is volgens sommige berekeningen zelfs kans op zomerse warmte met maxima van 25 graden of meer.

De dagen daarna wordt de verwachting onzeker. Er is kans op koel weer met maxima van 15-17 graden en kans op een enkele bui. Een andere optie is grijs en overwegend droog weer met normale maxima van een graad of 18. Tot slot is er kans op aanhouden van het zonnige nazomerweer met maxima van 20-25 graden.

Lees ook het actuele weerbericht.

Check hier alles wat je wilt weten over orkanen.

We zijn trots op onze nominatie voor Website van het Jaar 2019. Zet jij ons in het zonnetje? Stem hier.

Foto: ANP

Tags:

De ernst van de hittegolven aan het begin van de zomer in Frankrijk is terug te zien in een bovengemiddeld aantal doden. Het werd regionaal ruim 40 graden. Lees meer

9 september 2019

Tyfoon Faxai treft Japan

Tyfoon Faxai treft Japan

Tyfoon Faxai treft Japan! In de Japanse hoofdstad Tokio en wijde omgeving is nagenoeg het hele openbare leven tot stilstand gekomen. Lees meer