Sterkste windveld Jose mist Sint Maarten

Het Caraïbisch gebied heeft dit weekend te maken met twee orkanen. Jose trekt in de nacht naar zondag dicht langs Sint Maarten en veroorzaakt hoge windsnelheden van 63-117 km per uur, maar zeer waarschijnlijk geen orkaankracht. Het zuiden van Florida krijgt zondag waarschijnlijk wel met orkaanwinden van Irma te maken. In delen van Florida kan 250 tot 370 mm regen vallen en voor het zuiden van Florida is een overstromingswaarschuwing van kracht.

Terwijl Irma langs Cuba trekt en geleidelijk naar Florida koerst, is voor Sint Maarten een ‘Hurricane Watch’ van kracht in verband met de naderende orkaan Jose. Dit betekent niet dat er wordt gewaarschuwd voor windsnelheden met orkaankracht, maar wel dat binnen 48 uur de wind zal aantrekken naar 63 tot 117 km per uur. Met deze windsnelheden is het zeer moeilijk om beschermingsmaatregelen te nemen. Door de grote schade die Irma heeft aangericht is het sowieso erg moeilijk om jezelf te beschermen tegen Jose.

Het pad dat Jose de komende tijd volgt zal afwijken van dat van Irma. Op dit moment ligt Jose even ver van Sint Maarten als Irma in de nacht van maandag op dinsdag. Jose ligt wel iets zuidelijker dan Irma en trekt momenteel met 30 km per uur naar het westen. Als Jose deze koers zou houden trekt de kern van Jose ook over Sint Maarten. Het is echter de verwachting dat Jose naar het noorden zal afbuigen waardoor de kern het eiland ten noorden passeert.

De totale breedte van het pad met orkaanwinden is op dit moment 110 km, dus 55 km rond het centrum. Het centrum nadert Sint Maarten tot grofweg 150 km, waardoor het sterkste windveld het eiland waarschijnlijk zal missen. De kans op orkaanwinden is 30%. Wel krijgt het eiland zaterdagavond te maken met windsnelheden van een tropische storm (63-117 km per uur). Hierdoor zal de ravage op het eiland verergeren en daarnaast zal de wind veel mensen angst aanjagen. Op dit moment is Jose een orkaan van de vierde categorie met windsnelheden tot 240 km per uur. Saba en Sint Eustatius liggen wat zuidelijker waardoor de kans op tropische stormkracht, met zo’n 50%, kleiner is dan op Sint Maarten.

Orkaanwaarschuwing Zuid-Florida

Irma ligt op dit moment bij Cuba en zal ook naar het noorden afbuigen. Florida krijgt hierdoor dit weekend te maken met zeer hoge windsnelheden en veel regen. Vooral het zuiden en het oosten van Florida kan op grote schaal 250 mm regen vallen, maar in sommige regio’s kan de hoeveelheid stijgen naar 370 mm. Het zuiden van Florida zal zaterdagavond (lokale tijd) te maken krijgen met tropische stormkracht en zondag zal de wind op de Florida Keys orkaankracht bereiken. Het National Hurricane Center verwacht dan een maximale windsnelheid van 240 km per uur en windstoten tot 300 km per uur (Orkaancategorie 4). Zowel voor de Florida Keys als de zuidkust van Florida wordt gewaarschuwd voor een levensbedreigende stijging van het zeewater.

Bronnen: NOAA, NHC, KNMI

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Het is onstuimig weer, maar woensdag waait het nog harder. Het regent dan op veel plaatsen en in het westen …
Lees meer...

 

In het westen van het land is al 25 mm gevallen en daar komt vandaag nog veel bij. In totaal …
Lees meer...