Kans op lokale wateroverlast door hevige buien

Vandaag kunnen langzaam trekkende buien vooral in het noorden wateroverlast veroorzaken. Ook is kans op onweer en hagel. De situatie kan van plaats tot plaats verschillen. Terwijl de ene plaats meerdere hoosbuien te verwerken krijgt kan het iets verderop droog blijven. Woensdag pakken de buien minder zwaar uit en is het vaak droog. Donderdag valt lokaal weer veel regen in korte tijd. Eind van de week neemt de neerslagkans af, maar stabiel zonnig en warm zomerweer zit er voorlopig niet in.

Het buiige weer wordt veroorzaakt door een lagedrukgebied dat tot en met donderdag boven onze omgeving ligt. De depressie neemt ook vrij frisse lucht met zich mee. Hierdoor hoeven we voorlopig geen hoge temperaturen te verwachten. Vandaag wordt het met name in het oosten en noordoosten nog vrij warm met maxima van 23 à 24 graden. In het zuidwesten wordt het slechts 20 graden. Morgen wordt het 20 graden in het westen tot 22 aan de Duitse grens. Donderdag is het slechts 18-21 graden. Normaal is het 21 graden op de Wadden tot 25 in Limburg.

Plensbuien brengen lokaal meer dan halve maandsom regen

Vandaag begint de dag op de meeste plaatsen nog droog. Lokaal valt al een enkele bui. Vooral in het noorden zijn er zonnige perioden, maar ook elders laat de zon zich soms zien. In het zuiden en zuidoosten wordt de bewolking al snel dikker en is eind van de ochtend kans op enkele stevige regen- en onweersbuien. In de middag breiden meerdere pittige buien zich vanuit het zuiden uit over het land. Doordat de buien steeds langzamer gaan trekken kan vooral in de noordelijke provincies plaatselijk veel regen vallen in korte tijd. Ook is kans op hagel en onweer. In het noorden, met name op de Wadden, is vanavond kans op (zware) windstoten.

Waar de stevige buien precies zullen vallen is afwachten. Wel is aan te geven dat de meeste zware buien vanmiddag boven het zuiden en midden van het land zullen voorkomen en vanavond vooral boven het midden en noorden. Zeer lokaal kan wanneer meerdere stevige buien achter elkaar overtrekken een halve maandsom neerslag van circa 40 mm vallen. In het noorden bewegen de buien zo traag, dat ze kunnen uitregenen boven één locatie. Daar zijn hoeveelheden van 60 mm zelfs niet uitgesloten!

Minder buien op woensdag – donderdag lokaal weer stevige buien

Woensdag ziet er vervolgens weer prima uit. Het grootste deel van de dag verloopt droog met zonnige perioden, maar het is wel zaak om de radar in de gaten te houden, vooral in de kustprovincies. Donderdag worden de buien waarschijnlijk weer heviger en grootschaliger. Er kan dan lokaal weer veel regen vallen en er is kans op onweer.

Beter weer in het weekend

Vanaf vrijdag knapt het weer iets op, maar standvastig zomerweer blijft uit. We houden dan te maken met een westelijke stroming. Vrijdag schijnt de zon regelmatig en blijft het op een enkele bui na droog. Zaterdag trekt een gebied met lichte regen van west naar oost over het land en hebben we meer bewolking. Zondag verloopt weer grotendeels droog met meer ruimte voor de zon. De temperaturen zijn mager voor half augustus met 19 tot 22 graden.

Het ziet er naar uit dat dit licht wisselvallige weer ook volgende week aanhoudt. Mogelijk wordt maandag een mooie uitschieter. Het lijkt dan volgens de huidige verwachting droog en vrij zonnig te worden bij maxima van 21 tot 25 graden. Daarna neemt de kans op een bui weer toe, maar blijft de temperatuur wel liggen op dit aangename niveau. Mogelijk wordt het maandag en dinsdag alleen in het zuidoosten zomers warm met ruim 25 graden. Een hoogzomerse periode met in het hele land zon en maxima boven 25 graden zit er voorlopig niet in.

Foto: Jordi Huirne

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

In de Alpenlanden, de Balkan en Oost-Europa wordt hete lucht komende dagen verdreven door zware regen- en onweersbuien. Daarbij is …
Lees meer...

 

Bij de aftrap van de EK-finale is het perfect voetbalweer. Het is vrij zonnig en er trekken enkele stapelwolken over …
Lees meer...