Warm weekend met enkele onweersbui

Ook dit weekend kunnen warmteliefhebbers genieten van hoge temperaturen. Zaterdag loopt het kwik landinwaarts op naar 24-28 graden, zondag is het een paar graden minder warm. De zon is vaak aanwezig en vooral in het binnenland kunnen enkele onweersbuien ontstaan. Wie zijn huis goed wilt luchten kan dat het beste na het weekend doen. Vanaf dinsdag blaast een noordwestenwind namelijk relatief koele zeelucht over ons land en wordt het 17-21 graden. Op de stranden is het dit weekend al fris door wind van zee.

Vanochtend trekken wolkenvelden over het land. In het zuiden en midden is de bewolking het dikst en komen enkele regenbuien voor. In het uiterste noorden is het zonnig en droog. Vanmiddag is er in het hele land een mix van wolkenvelden en zon. In het oosten ontstaan een paar grote stapelwolken, lokaal komt het tot een stevige onweersbui met hagel, windstoten en veel neerslag in korte tijd. Op de meeste plaatsen blijft het dan droog. Met 22 graden in de Randstad en 26 in de oostelijke regio’s is het warm voor begin juni. Normaal is het 17-21 graden. Aan zee is het door een frisse zeewind een stuk koeler.

Genieten voor de warmteliefhebber

Ook zaterdag start met vrij veel bewolking en in het noorden kan een bui voorkomen. Al gauw trekken de buien weg en breekt het zonnetje door. De juni-zon is krachtig en zonaanbidders doen er dan ook goed aan zonnebrandcrème te smeren. De zonkracht bedraagt tussen 12:00 en 15:00 namelijk 7 en daarmee verbrandt een onbeschermde huid al in 10-15 minuten.

Het wordt een stuk warmer dan vandaag met maxima van 24 graden in het westen, 25 in het midden van het land en 27 in de oostelijke provincies. Langs de oostgrens wordt het lokaal 28 graden. Door de hoge luchtvochtigheid voelt het klam aan. In de kustgebieden is het door een frisse noordenwind beduidend koeler met 18-21 graden. Vooral in de oostelijke helft ontstaan ’s middags stapelwolken. Deze kunnen halverwege de middag uitgroeien tot een enkele onweersbui. In het westen is de buienkans klein en blijft het waarschijnlijk droog.

Zondag wisselen wolkenvelden en zonnige perioden elkaar af. In het zuiden en oosten kan in de middag een bui ontstaan. In Zuid-Limburg kan dan ook onweer voorkomen. Op de meeste plaatsen blijft het droog zomerweer. De wind komt nog steeds uit het noorden en is zwak tot matig. Aan zee waait het wat harder en houdt de zeewind het kwik relatief laag met 18-21 graden. Landinwaarts wordt het beduidend warmer met 23 graden in Rotterdam, Amsterdam, Leeuwarden en Groningen. In Utrecht wordt het 24 graden en de regio’s verder naar het oosten en zuiden mogen maxima van 25-27 graden verwachten.

Alle ramen kunnen open

Maandag doet de temperatuur een klein stapje terug en komt het kwik uit op 19 graden op de stranden en 26 in het zuidoosten. Het noorden heeft te maken met flinke zonnige perioden. Daar blijft het tot de avond droog. In het zuiden wordt de bewolking snel dikker en ontstaan enkele regen- en onweersbuien.

De dagen daarna zoekt de wind de noordwesthoek op en wordt de warme lucht het land uit geblazen. Met maxima van 17-21 graden komen we uit op normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Het is licht wisselvallig met vaak wolkenvelden, soms wat zon en af en toe een bui. Het is dan ook perfect weer om de ramen open te gooien en de koele lucht het huis in te laten.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Ook dit weekend kunnen warmteliefhebbers genieten van hoge temperaturen. Zaterdag loopt het kwik landinwaarts op naar 24-28 graden, zondag is […] Lees meer

Ook dit weekend kunnen warmteliefhebbers genieten van hoge temperaturen. Zaterdag loopt het kwik landinwaarts op naar 24-28 graden, zondag is […] Lees meer