Ruim 10 graden kouder op Hemelvaartsdag

Op Hemelvaartsdag kunnen de zomerkleren in de kast blijven en is de jas weer nodig. Vooral in het binnenland is kans op buien en komt ook een paraplu van pas. Door een frisse westen- tot noordwestenwind wordt het hooguit 13 graden op de stranden, 14-15 in het midden en 16 langs de oostgrens. Daarmee is het donderdag ruim 10 graden kouder dan vandaag en morgen! Vandaag wordt het in het zuidoosten maar liefst 29 graden. Morgen wordt deze waarde langs de oostgrens bereikt. 

Er is vandaag opnieuw geen wolkje aan de lucht. Er wordt zonkracht zes verwacht, waardoor een onbeschermde huid midden op de dag al in 15-20 minuten kan verbranden. Het wordt op grote schaal zomers warm met maxima van 26-28 graden. In Brabant, Limburg en mogelijk ook Flevoland wordt het plaatselijk 29 graden! Aan de Zeeuwse kust en op de Wadden wordt het 24 à 25 graden. In Zeeland en op de Zuid-Hollandse stranden kan in de loop van de middag een zeewind opsteken, waardoor het afkoelt naar 18 graden.

Morgen moet de zon in het westen en zuidwesten wat sluierbewolking naast zich dulden. In het binnenland kunnen een paar stapelwolken ontstaan. Het wordt in het midden en oosten weer zomers warm met maxima van 25 graden in Utrecht tot 29 aan de Duitse grens. In de westelijke kustprovincies waait de wind van zee en is het minder warm. Daar wordt het 16-19 graden op de stranden en 20-23 landinwaarts.

’s Avonds stijgt vooral in het oosten de kans op een lokale onweersbui. Op de meeste plaatsen blijft het nog droog. In de nacht naar donderdag wordt de wind overal westelijk en koelt het af naar 10 graden aan zee tot 14 in het oosten. De kans op een lokale (onweers)bui neemt daarbij toe. Dauwtrappers kunnen een jas goed gebruiken en doen er goed aan om voor de zekerheid ook een poncho mee te nemen.

Dip op Hemelvaartsdag, daarna zonniger en warmer

Donderdag, Hemelvaartsdag, wordt het door de aanwezigheid van een frisse westen- tot noordwestenwind, slechts 12 à 13 graden aan de westkust, 14 à 15 graden in het midden van het land en lokaal 16 in het oosten en noordoosten. Vooral in het oosten en noordoosten komen buien voor. In het oosten van Groningen, Drenthe en Overijssel is daarbij kans op een klap onweer. Tussendoor schijnt soms de zon. In de rest van het land raakt het ’s ochtends al snel geheel bewolkt en kan hier en daar wat lichte regen vallen.

In Zeeland breekt rond het middaguur de zon door en in de loop van de middag wordt het daar steeds zonniger. Geleidelijk breekt ook aan de westkust de zon door en eind van de middag gebeurt dat overal in de westelijke kustprovincies. In de avond komt de zon op meer plaatsen weer tevoorschijn, maar in het oosten en noordoosten is ook dan nog kans op buien.

De rest van het hemelvaartsweekend ziet er goed uit. Vrijdag is het vrij zonnig in het westen en heeft het binnenland een mix van zon en stapelwolken. De frisse noordwestelijke wind maakt plaats voor een vrij warme zuidoostenwind. Het warmt op naar 16 à 17 graden op de Wadden en lokaal 20 in het zuiden. Zaterdag is er vooral in het zuiden en westen veel sluierbewolking, waar de zon geregeld doorheen schijnt. Het wordt dan nog een stuk warmer met 18-20 graden op de Wadden en aan de Zeeuwse kust en 21-24 in de rest van het land. Zondag neemt de bewolking toe en stijgt de kans op buien. De maxima komen dan uit op 15-19 graden, tijdens een bui is het een stuk frisser.

Foto: Jannes Wiersema

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Op Hemelvaartsdag kunnen de zomerkleren in de kast blijven en is de jas weer nodig. Vooral in het binnenland is […] Lees meer

Op Hemelvaartsdag kunnen de zomerkleren in de kast blijven en is de jas weer nodig. Vooral in het binnenland is […] Lees meer