Meest verwoestende bosbrand in Californië geblust

De grootste, meest verwoestende bosbrand in de Amerikaanse staat Californië dit jaar is geblust. Dat meldt Reuters op basis van lokale autoriteiten. De Kincade-vuurhaard legde zo’n 310 vierkante kilometer en vele woningen plat.

De brand ontstond door een storing bij een elektriciteitstoren. Hierop sloot de energieleverancier die de toren beheert de stroom af bij veel gezinnen.

Uiteindelijk woedde de brand twee weken lang, aangewakkerd door de grootste windstormen die de staat ooit heeft gezien. Sinds januari is er in Californië meer dan 101.000 hectare verwoest door bosbranden. Ook werden meer dan 400 gebouwen verwoest door de bosbranden. De Kincade-bosbrand zorgde voor minstens een derde van de schade in beide gevallen.

Toch valt de schade dit jaar mee, vergeleken met 2017 en 2018. Toen vielen er bijna 150 doden door de bosbranden. Dit jaar zijn dat er ‘slechts’ drie. Het brandseizoen loopt lang door, tot in december, door de aanhoudende droogte en hitte. Maar volgens de lokale brandweer heeft de winter veel neerslag en sneeuw gebracht, wat ervoor zorgde dat de bodem minder droog was.

Schrijf je voor 11 november in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief en maak kans op een Center Parcs weekend naar keuze!

Foto: EPA

Tags:
Australië

Honderden inwoners zijn gevraagd huis en haard te verlaten voor bosbranden in Australië. Momenteel woeden er vijftien grote en meer dan 50 kleine branden. Lees meer

rustig herfstweer

Dit weekend is het heerlijk weer om er lekker op uit te gaan en te genieten van de fraaie herfstkleuren. De zon schijnt en het is over het algemeen droog. Lees meer