Van uitzonderlijk zacht naar gewoon zacht

Een lange tijd hadden we te maken met een zuidelijke wind, die absurd warme lucht ons land invoerde. Komende week krijgt de wind een meer westelijke richting, daarmee schakelen we over op temperaturen rond een graad of 15. Dat is nog altijd ruim 4 graden boven normaal, maar het is net iets minder extreem dan afgelopen dagen.

De nachten verlopen met minima van 10-13 graden overigens nog wel zeer zacht. Normaal is het ’s nachts een graad of 4. Deze zachte nachten dragen er aan bij dat de eerste decade van november (1-10 november) recordzacht de boeken in gaat.

Regen en wind

Wind vanaf zee neemt regelmatig regen mee en kan soms flink uithalen. Toch wordt het niet alleen maar kommer en kwel, want op een golvende grensvlak tussen hoge en lage druk worden droge perioden afgewisseld met nattere tijden.

Begin november recordwarm

Warmterecord na warmterecord werd de afgelopen dagen gebroken. Vanaf nu is het misschien iets minder warm en een dagrecord wordt lastig, maar de temperatuur blijft voorlopig ruim boven de normaal. Woensdag staat het dagrecord met 15,4 graden in De Bilt overigens niet scherp en dus is dan een record niet onmogelijk.

Dinsdag hebben we de eerste 10 dagen van november gehad en we kunnen nu al stellen dat deze eerste novemberdecade te warm verliep.

Met nog een paar zachte dagen en vooral zeer zachte nachten te gaan wordt dit de warmste eerste november decade (1-10 november) en wordt het oude decaderecord (11,3 graden) op naam van november 2005 gemakkelijk verbroken. De normale waarde voor de eerste tien dagen is 8,3 graden. Nu staan we op 11,9 graden en daar zal komende dagen eerder nog wat bijkomen dan dat er wat vanaf gaat.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Voor de derde keer verbreekt het zeer zachte novemberweer een dagrecord. Gisterenavond steeg de temperatuur in De Bilt naar 17,3 …
Lees meer...

 

 Nog nooit kende een novemberdag in Nederland zo’n hoge minimumtemperatuur als zaterdag op vliegveld Twenthe en in Arcen. Het werd …
Lees meer...