Oosten van Australië geteisterd door natuurbranden

De natuurbranden in Australië die al zeker dertig huizen hebben verwoest zijn waarschijnlijk aangestoken. Dat zeggen de autoriteiten in de staat New South Wales in Australische media. Doordat het al maanden droog is in de regio, slaat het vuur snel om zich heen. Ook is het bijzonder heet. In de getroffen staat liep de temperatuur dinsdag op tot 41 graden.

De meeste huizen zijn verloren gegaan in de dorpen Busbys Flat, Rappville en Casino. Vooral Rappville lijkt hard getroffen. In de plaats met 250 inwoners zijn bijna alle huizen verwoest en is ook het stadhuis in vlammen opgegaan. “De oorzaak van de brand moet nog worden vastgesteld, maar we hebben verdachte dingen gezien”, aldus een woordvoerder van de brandweer in The Sydney Morning Herald.

De branden in Australië woeden al weken, ondanks dat het pas lente is. Doorgaans zijn de branden heviger in de zomer. “Ik maak me grote zorgen dat dit een afschuwelijk bosbrandseizoen gaat worden”, zegt de staatspremier Gladys Berejiklian. In de staat zijn meer dan veertig brandhaarden, die al meer dan 80.000 hectares land hebben verwoest.

Grote delen van Oost-Australië hebben te maken met ernstige droogte. Als het niet regent kunnen verschillende plattelandsgebieden volgend jaar zonder drinkwater komen te zitten. De luchttemperatuur in Australië is de afgelopen eeuw hoger geworden, waardoor de frequentie en intensiteit van extreme gebeurtenissen zoals droogte en branden is toegenomen.

We zijn trots op onze nominatie voor Website van het Jaar 2019. Geef jij ons vijf sterren? Stem hier.

Foto: EPA

Tags:
Japan

De verwachting is dat tyfoon Hagibis de kwalificatie van de GP van Japan in de war gaat schoppen met zeer veel regen en een stevige wind. Lees meer

9 oktober 2019

Wat is nazomer?

In de late zomer of herfst wordt bij mooi weer vaak gesproken over een nazomer. Maar wat is de nazomer eigenlijk? Lees het hier! Lees meer