Sneeuwchaos Alpen, weer meter sneeuw verwacht

In Oostenrijk en Duitsland veroorzaakt de metershoge sneeuw nog steeds veel problemen. Wegen zijn onbegaanbaar of dicht door de gladheid of zijn uit voorzorg vanwege lawinegevaar gesloten. Steeds meer skigebieden sluiten omdat de veiligheid van de skiërs niet meer kan worden gegarandeerd. Het einde van de sneeuwchaos, zoals regionale media het noemen, is nog lang niet in zicht.

Woensdag en donderdag gaat het hard sneeuwen. Er valt regionaal 65 tot 100 centimeter. Zondag gaat het weer flink sneeuwen en is wederom kans op problemen.

Tot vrijdagochtend is in delen van Oostenrijk code rood van kracht. De kans is groot dat de waarschuwing in het weekend wordt verlengd. In Duitsland is dinsdag het skigebied Brauneck gesloten, in het Oostenrijkse Präbichl werden 110 mensen geëvacueerd, onder hen zo’n vijftig Hongaarse scholieren. In diezelfde regio, Steiermark, wordt nu crisisoverleg gevoerd over de sneeuw. Twee mensen moesten daar per helikopter uit een ingesneeuwde berghut worden gehaald.

Reddingswerkers hebben in de bergen ten zuiden van Salzburg elf toeristen uit een volkomen ingesneeuwde ‘Almhütte’ gered. Dat is een afgelegen houten bewoonbare berghut die ook wordt verhuurd. De toeristen uit München hadden al dagen geen stroom meer en raakten door de voorraden heen toen ze vertwijfeld het alarmnummer belden.

In grote delen van Salzburg is nog steeds sprake van code rood. Ook in het noorden van Stiermarken, het zuiden van Opper-Oostenrijk en in delen van Tirol en Vorarlberg geldt de allerhoogste waarschuwing. De afgelopen dagen is op veel plaatsen 20-50 cm sneeuw gevallen en lokaal viel 80-120 cm.


Op zoek naar een winters cadeautje? Bij Greetz profiteer je nu van extra kortingen dankzij onze unieke code!

Foto: Linda van Lakwijk

Tags:

In dit live-blog houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het zeer onstuimige weer. Lees meer

Een meerderheid van de Nederlandse vakantiegangers maakt zich vooraf niet druk over mogelijke natuurrampen tijdens de vakantie. Lees meer