Sneeuwdump in Italiaanse Alpen en Zuid-Zwitserland

In grote delen van de Italiaanse Alpen en delen van de Zwitserse regio’s Wallis en Tessin wordt zeer veel neerslag verwacht. Dit kan leiden tot lawines en overstromingen. In de Franse Alpen valt veel minder, maar is afgelopen dagen zeer veel gevallen. De bekende wintersportgebieden in Oostenrijk hebben morgen flinke dooi en kans op fikse windstoten.

Tot en met morgenochtend valt in de Aostavallei en in het noorden en westen van de provincie Piemonte op grote schaal meer dan 100 mm. Ook in delen van Wallis, Tessin (beiden Zwitserland), Zuid-Tirol en de Dolomieten kan lokaal 100 mm vallen. Hoog in de bergen valt sneeuw. In de dalen regent het aanvankelijk, maar de grens waar sneeuw overgaat in regen daalt komende 24 uur van circa 2000 meter naar circa 1200 meter.

Neerslagverwachting tot dinsdagochtend 7:00 uur.

Ga je later deze maand naar een van deze gebieden dan is de sneeuwval goed nieuws, maar zit je er nu dan kan je tot en met morgenochtend niet skiën. Bovendien kan je er ook niet weg. Daarnaast moet je komende dagen rekening houden met lawinegevaar en kan je zeker niet off-piste skiën.

Vanaf woensdag is het in deze regio’s overigens wel goed wintersportweer. Het is droog met regelmatig zonneschijn en weinig wind. De temperatuur is laag genoeg om de pistes goed te houden, maar het is ook niet extreem koud. Overdag ligt de temperatuur op veel pistes rond of net boven het vriespunt en in de nachten vriest het op de meeste plaatsen matig.

Südstau en Retour d’est

Het weerfenomeen dat intense sneeuwval in de zuidelijke Alpen veroorzaakt heet Südstau. In het kort gaat het om een zuidelijke stroming die vochtige lucht laat uitsneeuwen boven de zuidelijke Alpen.

Wat we vandaag en morgen zien is een speciale, zeer intense, variant en die wordt ‘retour d’est’ genoemd. Retour d’est betekent: terugkeer vanuit het oosten. Het wordt veroorzaakt door een lagedrukgebied met kern boven de Middellandse Zee ten zuiden van Frankrijk. Hierdoor komt een stevige zuidoostenwind boven de Adriatische Zee op gang die relatief warme en vochtige lucht de Po-vlakte instuurt. Deze vochtige lucht wordt geconfronteerd met de Alpen en moet daarom omhoog (net als bij de Südstau). Dit resulteert in zeer zware sneeuwval.

Het meest intens wordt de sneeuwval bij een retour d’est in Noordwest-Italië; de regio ten zuidoosten van het allerhoogste deel van de alpen: het Mont Blancmassief. Lokaal kan wel twee meter verse sneeuw vallen.

Luchtdruk en windvectoren. Lagedrukgebied ligt ten zuiden van de Franse kust. Boven de Adriatische Zee waait een krachtige zuidoostenwind en op de Po-vlakte is de wind oostelijk.

Minder sneeuw in Frankrijk

In de Franse Alpen blijft de sneeuwval beperkt, maar daar is afgelopen dagen al meer dan genoeg gevallen. In de regio’s langs de Italiaanse grens en rond het Mont Blancmassief kan komende 24 uur nog wel behoorlijk wat sneeuw vallen.

Zacht met vlagerige wind in Oostenrijk

In de zuidelijkste delen van Oostenrijk valt sneeuw, maar in de rest van de Oostenrijkse wintersportgebieden is het droog met wat zon. Door föhn is het behoorlijk zacht. Zo wordt het in Kirchberg, Kitzbühel en Saalbach morgen 10 graden. Rond Innsbruck kan het zelfs 15 graden worden! Naast hoge temperaturen kunnen de föhnwinden morgen in Oostenrijk behoorlijk intens zijn en op de pistes (en skiliften) overlast veroorzaken. Na morgen wordt het wel weer een stuk minder zacht.

Tags:

In grote delen van de Italiaanse Alpen en delen van de Zwitserse regio’s Wallis en Tessin wordt zeer veel neerslag […] Lees meer

In grote delen van de Italiaanse Alpen en delen van de Zwitserse regio’s Wallis en Tessin wordt zeer veel neerslag […] Lees meer