Hitte voorbij: kans op lokaal stevig onweer

Na een extreem hete dag stijgt vannacht de kans op enkele lokale stevige onweersbuien.  Er kunnen zware windstoten van 80-100 km/uur optreden. Door het lokale karakter van de buien blijft het op veel plaatsen droog. De temperatuur daalt langzaam naar 20-24 graden en daarmee is het erg benauwd. In de steden is het met 25 graden zelfs warmer dan op een gemiddelde zomermiddag. Aan het eind van de nacht neemt de onweerskans vanuit het zuidwesten af.

We beleefden een zeer hete dag, maar zo heet als 26 en 27 juli werd het uiteindelijk niet. Dat het minder heet werd dan verwacht kwam onder andere door de aanwezigheid van Saharazand in de lucht en het later arriveren van de warmste lucht uit Spanje.

Met 36,6 graden werd het vanmiddag in Arcen (Noord-Limburg), Hupsel (in de Achterhoek), Eindhoven en Volkel (Noord-Brabant) het warmst. Daarmee kwam de temperatuur niet in de buurt van het absolute hitterecord. Dit blijft staan op 38,6 graden, gemeten te Warnsveld op 23 augustus 1944.

Uiteindelijk leverde de hitte vandaag zelfs geen dagrecords op. Deze stonden dan ook wel heel scherp. In De Bilt werd het op 7 augustus in 2003 maar liefst 35,0 graden. Vandaag werd het op het hoofdstation 33,9 graden. Over alle KNMI-stations stond de hoogste temperatuur ooit gemeten op 7 augustus op 37,8 graden. Deze waarde werd waargenomen in Arcen in 2003.

Toenemende kans op onweer

In de late avond en aan het begin van de nacht naderen buien vanuit het westen van België ons land en neemt de kans op onweer toe. De buien trekken vanuit het zuidwesten ons land in en nemen in activiteit af wanneer ze noordoostwaarts trekken. In het noorden en oosten is de kans op onweer dan ook klein. In de rest van het land kan het plaatselijk stevig onweren, met kans op windstoten van 80-100 km/uur. Op de meeste plaatsen zal het heel erg meevallen en is van noodweer geen sprake en blijft het zelfs droog. Aan het eind van de nacht neemt de onweerskans vanuit het zuidwesten af. Met minima van 20-24 graden is het zeer warm. Bovendien kan de temperatuur midden in de nacht een paar graden stijgen wanneer er wind opsteekt.

Maximumtemperatuur op 7 augustus 2018

Hieronder kun jet het live blog teruglezen:

21:40 – Afsluiting Live blog

Omdat de kans op onweersbuien pas over een paar uur toeneemt en er voor die tijd weinig spannends gebeurt sluiten we het live blog. De buien trekken vanuit het zuidwesten ons land in en nemen in activiteit af wanneer ze noordoostwaarts trekken. In het noorden en oosten is de kans op onweer dan ook klein. In de rest van het land kan het plaatselijk stevig onweren, met kans op windstoten van 80-100 km/uur. Op de meeste plaatsen zal het heel erg meevallen en is van noodweer geen sprake en blijft het zelfs droog. Aan het eind van de nacht neemt de onweerskans vanuit het zuidwesten af.

21:00 – Afkoeling ingezet

Het begint inmiddels steeds verder af te koelen, maar echt fris is en wordt het nog altijd niet. Bijna overal is de temperatuur onder de 30 graden gekomen. Lokaal is het wel een stuk warmer, zoals in de grote steden. In Eindhoven is het bijvoorbeeld in de stad nog ruim 31 graden, terwijl het op de luchthaven al is afgekoeld naar 29 graden.

Vanuit het zuiden trekken sluierwolken over het land, maar tot onweersbuien komt het voorlopig nog niet. Wel wordt de bewolking steeds dikker, waardoor de daling van de temperatuur wordt afgeremd. Ook kan de temperatuur omhoog schieten wanneer de wind weer aantrekt. Nu is de wind namelijk bijna volledig weggevallen. De onweerskans neemt aan het begin van de nacht toe, wanneer onweersbuien uit Noord-Franrkijk ons land naderen. Voor die tijd kan het in het zuidwesten al een beetje spetteren.

19:01 Slechte luchtkwaliteit

De luchtkwaliteit is na deze warme dag onvoldoende tot slecht, zo blijkt uit metingen van het RIVM op www.luchtmeetnet.nl. Dit komt doordat er smog is ontstaan door de vorming van ozon. Vooral mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn gevoelig voor smog en kunnen klachten ondervinden zoals hoesten, kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Het advies van het RIVM is om zware lichamelijke inspanning te beperken.

Doordat er morgen schonere lucht vanaf zee het land binnen waait en lokale buien de lucht vanavond en vannacht kunnen reinigen zal de luchtkwaliteit morgen iets beter zijn dan vandaag. Donderdag kan de luchtkwaliteit sterk verbeteren, wanneer het in de loop van de middag en avond op grote schaal gaat regenen.

18:45 Felle rukwinden verdrijven zomerweer in Normandië

In Normandië hebben felle rukwinden het zomerweer beëindigt. De rukwinden brengen koele oceaanlucht met temperaturen van 18-19 graden het land in. Er zijn in die regio ook onweersbuien actief.


Voor velen in Nederland zouden zulke temperaturen een verademing zijn. Wij moeten daar nog even op wachten, maar er is goed nieuws: in de nacht naar donderdag liggen de minima op 13-16 graden. Na een drukkend warme donderdag met maxima van 24-28 graden wordt het in de nacht naar vrijdag 12-15 graden en vrijdag overdag ‘slechts’ 19-22 graden.

18:30 Geen hitterecords

Met 36,6 graden werd het vanmiddag in Arcen (Noord-Limburg), Hupsel (in de Achterhoek), Eindhoven en Volkel (Noord-Brabant) het warmst. Daarmee kwam de temperatuur niet in de buurt van het absolute hitterecord. Dit blijft staan op 38,6 graden, gemeten te Warnsveld op 23 augustus 1944. Dat het minder heet werd dan verwacht kwam door de aanwezigheid van Saharazand in de lucht. Doordat inmiddels de bewolking toeneemt zal de temperatuur niet meer verder stijgen.

Uiteindelijk leverde de hitte vandaag zelfs geen dagrecords op. Deze stonden dan ook wel heel scherp. In De Bilt werd het op 7 augustus in 2003 maar liefst 35,0 graden. Vandaag werd het op het hoofdstation 33,9 graden. Over alle KNMI-stations stond de hoogste temperatuur ooit gemeten op 7 augustus op 37,8 graden. Deze waarde werd waargenomen in Arcen in 2003.

In de kaart met de maxima van vandaag hieronder is te zien dat het in het zuiden en oosten wel op grote schaal extreem heet was met maxima van 35 à 36 graden.

17:45 13% luchtvochtigheid

In Eindhoven is de relatieve luchtvochtigheid momenteel slechts 13%. Veel droger kan de lucht niet worden. Op 27 juli werd als laagste luchtvochtigheid in het land 14% gemeten.

16:45 Buien boven zuidwesten

De neerslagradar toont enkele buien boven Zeeland. Het kan hier en daar wat spetteren, maar de meeste neerslag verdampt onderweg naar de grond. Boven Frankrijk ontstaan stevigere buien, die in de loop van de avond naar ons land kunnen trekken. Het wordt afwachten wat er later vanavond en vannacht precies over ons land zal trekken. Als het tot een onweersbui komt hou dan vooral rekening met zware windstoten van 80-100 km/uur. De bewolking die nu het zuidwesten van het land binnentrekt kan de stijging van de temperatuur temperen.

16:00 – 37 graden komt in zicht

Het gaat langzaam, maar gestaag stijgt de temperatuur naar 37 graden. Op dit moment zijn er twee warmste plaatsen, namelijk Hupsel (in de Achterhoek) en Arcen. Op beide locaties werd het tot nu toe 36,6 graden. In totaal is het op 13 officiële KNMI-stations warmer dan 35 graden, alsof het niks is.

15:45 – Zeevonk

Het warme weer heeft een voordeel: de kans om in de branding van de Noordzee zeevonk waar te nemen is groot vanavond. Door de hoge temperaturen van vandaag is ondiep water aan de kustlijn namelijk extra warm, plaatselijk wel 25 graden. Wat dieper op de Noordzee bedraagt de watertemperatuur ongeveer 22-23 graden.

Bij deze hoge watertemperaturen kunnen we in ondiep en warm kustwater zeevonk verwachten. Gisteren werd plaatselijk al zeevonk waargenomen, bijvoorbeeld in Katwijk en Domburg. Zeevonk is een alg die in het donker een blauwachtig schijnsel geeft in de branding, of wanneer iemand door het water loopt. Bij daglicht heeft zeevonk een oranjerode kleur.

Op 27 juli, toen het aan de kust ook heel warm was, werd ook al zeevonk waargenomen. Dat zag er zo uit:

15:15 – 36 graden and counting

Inmiddels is het op 3 locaties 36 graden of warmer. Tot nu toe noteerde Hupsel (in de Achterhoek) een temperatuur van 36,2 graden, Arcen 36,1 en Volkel 36,0 graden. In Zeeuws-Vlaanderen en het zuiden van Brabant werd het circa 35 graden. De temperatuur loopt komende uren nog gestaag op.

Opvallend is het weerstation van Eelde, nabij Groningen. Daar kwam de temperatuur tot nu toe uit op 35,0 graden. Dat is zeer hoog zo noordelijk in het land. Ook in Leeuwarden is het bakken geblazen met 32,5 graden. In de Randstad steeg het kwik tot nu toe naar 33-34 graden.

14:45 – Natuurbranden

Hitte en droogte, het is geen gelukkige combi. In Drenthe woedt op dit moment een grote natuurbrand en het is niet uitgesloten dat op meer plaatsen bosbranden kunnen ontstaan. Vanavond neemt de kans op onweer toe en ook dan kunnen natuurbranden ontstaan. Wanneer de bliksem namelijk in de droge natuur inslaat is de kans op brand aanzienlijk.

Niet alleen de bodem en vegetatie zijn droog, ook de luchtvochtigheid is zeer laag. In het Gelderse Deelen werd tot nu toe de laagste luchtvochtigheid gemeten met 17%. Op veel andere plaatsen bedraagt de luchtvochtigheid 20-25%. Hiermee is de lucht net iets vochtiger dan op 27 juli, toen het ook verzengend heet was. Die dag daalde de luchtvochtigheid plaatselijk zelfs naar 14%! Dat is extreem laag voor Nederland.

13:46 – De 35 graden voorbij

Op 5 weerstations is het inmiddels warmer dan 35 graden. Arcen spant de kroon met 35,6 graden. Ook in Hupsel, Volkel, Gilze-Rijen en Twenthe is de 35-gradengrens gepasseerd. Met uitzondering van het noordelijk kustgebied en de Wadden is het nu overal warmer dan 30 graden!

13:15 – Saharazand

Het lijkt alsof de lucht brandschoon is, maar schijn bedriegt! Met de hete lucht die vanuit Spanje naar ons land is geblazen is een hoop Saharazand meegekomen. Boven ons land zweeft op dit moment 10135 ton zand. Dat komt overeen met ongeveer 500 volle vrachtwagens van 20 ton. Het Saharazand zorgt ervoor dat het felste zonlicht een klein beetje getemperd wordt. Hierdoor is de kans klein dat absolute warmterecord van 38,6 graden, gemeten op 23 augustus 1944 te Warnsveld, gebroken wordt.

Vanavond neemt de kans op een onweersbui toe. Door de regen daalt het Saharazand neer en dat betekent dat zich een stoffige laag op objecten kan vormen. De regen zorgt dus niet voor schone auto’s, alles wordt er alleen maar viezer van!

Op dit moment zweeft ruim 10000 ton Saharazand boven ons land. Bron: Skiron

13:02 – 35 graden komt in zicht

Het kwik blijft omhoog vlammen. In Hupsel (Achterhoek) is het al 34,9 graden en daarmee zullen we spoedig over de grens van 35 graden gaan. In de Achterhoek wordt het uiteindelijk ruim 37 graden. In Limburg kan het zelfs 38 graden worden. Wie enige verkoeling zoekt kan naar de Wadden trekken. Op de eilanden is het op dit moment namelijk 27 graden. De temperatuur loopt daar op naar een graad of 30.

11:00 – Temperatuur loopt rap op

Het gaat hard met de temperatuur. Om 11:00 uur was het al bijna 32 graden. De hoogste temperatuur tot nu toe is gehaald in Deelen, daar is het 31,8 graden. Afgelopen nacht was het daar nog 13,9 graden, een verschil van 17,9 graden in ruim 5 uur!

10:35 – Lichtende nachtwolken

Tussen al het hittegeweld door was er vanochtend vroeg een bijzonder fenomeen te zien. Weerfotograaf Jannes Wiersema spotte voor zonsopkomst in het noordoosten van Groningen namelijk lichtende nachtwolken! Dit is zeer bijzonder, want normaal gesproken komen lichtende nachtwolken alleen voor in de weken rond de langste dag van het jaar, rond 21 juni dus.

Lichtende nachtwolken zijn de hoogste wolken die we kennen. Ze komen voor op een hoogte van 85 km. Dit is veel hoger dan de 10 km tot waar de meeste sluierbewolking zit. Daarboven neemt de sluierbewolking af. Alleen zware onweersbuien komen nog wel eens tot 15 km hoogte. Ook verkeersvliegtuigen komen niet hoger.

Klik hier voor meer info over lichtende nachtwolken.

Foto: Jannes Wiersema

6:33 – De weersverwachting voor vandaag

Vanaf het begin van de dag maakt de zon overuren en daarmee loopt de temperatuur rap op. Tegen het middaguur is het al 30-34 graden. Er trekt een enkele sluierwolk over het land, maar deze houdt het zonlicht niet of nauwelijks tegen.

Vanmiddag blijft de zon uitbundig schijnen en het wordt bloedverzengend heet. De temperatuur stijgt naar circa 30 graden op de Wadden en 32 à 33 graden in de kustprovincies. In het midden en noordoosten komt de maximumtemperatuur uit op circa 34 graden. In het oosten, zuiden en Zeeuws-Vlaanderen wordt het bloedheet met 35 of 36 graden. In het oosten van Brabant en in de Achterhoek wordt het ruim 37 graden en in Noord-Limburg kan het zeer lokaal zelfs 38 graden worden!

Daarmee komt het absolute warmterecord opnieuw in het geding. In het Gelderse Warnsveld werd het op 23 augustus 1944 namelijk 38,6 graden. Er is een kleine kans dat dit ‘all-time’ record verbroken wordt.

Onweersbuien in extreem warme avond en nacht

Aan het eind van de middag trekken sluierwolken vanuit het zuidwesten het land in. Mogelijk nadert al een eerste onweersbui Zeeland. Vanavond neemt de kans op onweersbuien verder toe. Vanwege de hitte is er veel energie in de atmosfeer aanwezig en de buien kunnen dan ook zwaar uitpakken. Bij onweersbuien is kans op hagel en windstoten kunnen plaatselijk uithalen tot 100 km/uur.

De buien hebben een plaatselijk karakter en er is dan ook geen sprake van grootschalig onweer. Op veel plaatsen blijft het zelfs droog. De avond verloopt bijzonder warm met aan het eind van de avond regionaal nog temperaturen van 30 graden! Tijdens buien is het een graad of 24.

Ook komende nacht is nog kans op enkele onweersbuien. De buien trekken in de loop van de nacht naar het noordoosten weg. Het belooft een plaknacht te worden met minima van 20-24 graden. In de steden kan het zelfs 25 graden blijven! Plaatselijk loopt de temperatuur midden in de nacht de nacht zelfs tijdelijk op naar 28-30 graden!

Kans op natuurbranden

De droge natuur kan wel wat water gebruiken, maar juist onweersbuien kunnen funest zijn voor droge planten en bomen. Wanneer de bliksem inslaat is de kans op natuurbranden namelijk aanzienlijk.

Hitte voorbij

Ook morgen is er een kleine kans op een onweersbui. Met maxima van 24-25 graden in de Randstad tot lokaal 30 aan de Duitse grens komt aan de hittegolf op veel plaatsen nog geen einde, maar het is wel minder heet dan vandaag.

Donderdag volgt later op de dag en in de avond mogelijk regen op grote schaal. Ook dan kan de officiële hittegolf nog een dag aanhouden. In De Bilt wordt het ongeveer 25 graden. In Limburg en Twente kan nog een keer zomerse waarden van 26-28 graden worden behaald. Daarmee duurt de recordlange hittegolf op dat moment 29 dagen. Vrijdag is het echt gedaan met de warmte en wordt het 19 graden aan de noordwestkust tot 22 graden in het zuidoosten.


Hitte vraagt om waterpret! Haal bij de HEMA de leukste spullen in huis met onze exclusieve aanbiedingen en kortingscode!

Foto: ANP

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Voor het eerst sinds 1 juni staat weer regen op grote schaal op het programma. Donderdagmiddag trekt een groot regengebied […] Lees meer

In De Bilt is een tweede officiële hittegolf geregistreerd. Om 14:20 uur vandaag werd het 30,2 graden. Voor een hittegolf […] Lees meer