Warmterecord, Alaska tropisch warm

Alaska ondervindt meer dan ooit de gevolgen van de wereldwijde klimaatverandering. Op het vliegveld van Anchorage heeft de meteorologische dienst NWS een temperatuur van 90 graden Fahrenheit gemeten, ofwel 32,2 graden Celsius. Dat is nooit eerder voorgekomen in de ruim 100 jaar dat de noordelijkste Amerikaanse staat de statistieken bijhoudt. Lokaal werd het zelfs 33,3 graden.

Volgens de New York Times was het vorige record 85 graden Fahrenheit (29,4 Celsius). Het kwik steeg op 14 juli 1969 tot die hoogte. Ditmaal lijkt de zomerhitte een stabiele factor. Het ijs in de Beringzee was in sommige delen verscheidene weken eerder verdwenen dan gebruikelijk. De temperatuur is nu al 34 dagen op rij boven normaal. De verwachting is bovendien dat het vandaag en maandag de temperatuur naar 33 graden kan stijgen.

Warmer dan in Florida

Alaska steekt Miami naar de kroon. In Orlando werd het zaterdag 33,3 graden terwijl in Bethel, Alaska 33,9 graden werd gemeten. De autoriteiten spreken van een ongekende situatie in Alaska. Ze vrezen voor luchtverontreiniging en hebben vuurwerkshows afgelast wegens het gevaar van bosbranden. Maart was in Alaska ook al uitzonderlijk warm, juni was vermoedelijk de op één na warmste juni tot nu toe. Nog niet alle data van vorige maand zijn verwerkt. Vaststaat dat juli zinderend begon.

In het zuidwesten van de Verenigde Staten is het overigens veel warmer. In Phoenix Arizona steeg de temperatuur zaterdag naar 41,1 graden. Daarmee is de warmte in de VS niet te vergelijken met de temperaturen in ons land.

Foto: EPA

Tags:

Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland ligt in Noord-Holland, tussen de plaatsen IJmuiden, Bloemendaal en Zandvoort. Het heeft een gematigd zeeklimaat. Lees meer

De vakantie in regio zuid begint niet bepaald zomers. Morgen is het zelfs wat fris, maar de dagen daarna loopt de temperatuur enkele graden op. Lees meer