Tornado van Nijmegen naar Zutphen

De tornado die dinsdagavond grote schade aanrichtte in het Gelderse dorp Rheden, is van Nijmegen naar Zutphen getrokken. Volgens collega weerbureau MeteoGroup heeft de krachtige windhoos een pad van ruim 30 kilometer afgelegd.

Omdat een tornado in Nederland zeer uitzonderlijk is, begon onze collega’s woensdag een onderzoek naar de route van de tornado. Dat kan door te kijken naar de schade die is aangericht. In het getroffen gebied ontstaat een ravage, terwijl er vlak daarbuiten veel minder stormschade is. Dat beeld komt overeen met de hoeveelheid ontwortelde bomen, afgewaaide daken en kapot gesprongen ramen in Rheden, maar ook in plaatsen als Nijmegen, Huissen en Dieren. Daar zijn ze nog druk bezig om alle schade op te ruimen.

Intussen wordt voor later vandaag en voor de derde keer deze week noodweer voorwacht. Het KNMI heeft inmiddels code oranje afgegeven, ook voor de regio Nijmegen. Volg ons live-blog.

Een tornado is een slurf die uit een zeer zware onweersbui ofwel supercel naar beneden komt. Een supercel komt in Nederland bijna nooit voor.

Foto: ANP

Tags:

Door een ongeval met een reddingsboot in Frankrijk zijn vrijdag drie opvarenden om het leven gekomen. Het schip sloeg om voor de kust bij Sable-d'Olonne. Lees meer

Weggebruikers moeten vrijdagmiddag rekening houden met een extra drukke avondspits. Pinksteren en zware onweersbuien veroorzaken een extra drukke spits. Lees meer