Opnieuw wateroverlast door onweersbuien

Het stabiele zomerweer was van korte duur, want vandaag staan voor het zuiden alweer pittige onweersbuien op het menu. De buien ontstaan halverwege de middag vooral in Noord-Brabant en Limburg en mogelijk ook in de Achterhoek en Twente. Vanavond krijgen waarschijnlijk ook Zeeland en delen van Zuid-Holland met de onweersbuien te maken. In de rest van het land blijft het naar verwachting droog. De buien verplaatsen zich nauwelijks, waardoor plaatselijk 60 mm kan vallen. Hierdoor is de kans op wateroverlast groot. Morgen worden vooral in de oostelijke helft van het land buien verwacht, maar deze zijn wel minder hevig.

Vanochtend is het op veel plaatsen zonnig. In het zuiden komt bewolking voor en in Zeeland aanvankelijk een enkele bui. De temperatuur loopt rap op en aan het eind van de ochtend is het al 25-27 graden. De maxima liggen vanmiddag tussen 25 graden in het westen en lokaal 31 op de Veluwe, in de Achterhoek en Twente. Het waait nauwelijks en de wind is veranderlijk van richting. Aan de kust is kans op zeewind, waardoor het aan de stranden in de middag afkoelt naar een graad of 20.

Vanwege de warmte ontstaan in Limburg, Brabant, de Achterhoek en Twente grote stapelwolken. Deze groeien halverwege de middag lokaal uit tot fikse onweersbuien. Daarbij is kans op windstoten tot 75 km/uur en hagel. Er staat weinig wind en daardoor verplaatsen de buien zich nauwelijks. Er valt plaatselijk veel neerslag (circa 60 mm), terwijl het een paar kilometer verderop vrijwel droog kan blijven. Aan het eind van de middag maakt ook het oosten van Zeeland kans op een onweersbui. Elders blijft waarschijnlijk droog en is het vrij zonnig.

Plaknacht

Vanavond hebben vooral Brabant, Zeeland en mogelijk het zuiden van Zuid-Holland te maken met onweersbuien. Aan het eind van de avond doven de buien langzaam uit en aan het begin van de nacht is het op de meeste plaatsen droog. Er is vrij veel bewolking, waardoor het nauwelijks afkoelt. De minimumtemperatuur ligt rond 16 graden. In de grote steden belooft het met circa 18 graden een plaknacht te worden.

Vrijdag vooral in het oosten buien

Na een plakkerige nacht is er morgenochtend veel bewolking. Geleidelijk komt de zon tevoorschijn, daardoor warmt het rap op en is het direct broeierig warm.

Vrijdagmiddag is in de oostelijke helft kans op onweersbuien. In het westen is de buienkans kleiner en is het vaak droog. Met maxima van 23-28 is het morgen wat minder warm dan vandaag, maar door de hoge luchtvochtigheid voelt het benauwd aan. De onweersbuien zijn in het algemeen minder hevig dan vandaag. Wel kan plaatselijk ruim 20 mm vallen. Ook komend weekend is het broeierig warm met kans op een onweersbui.

Foto: Tonny Morsink

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Het stabiele zomerweer was van korte duur, want vandaag staan voor het zuiden alweer pittige onweersbuien op het menu. De […] Lees meer

6 juni 2018

De kracht van de zon

Het stabiele zomerweer was van korte duur, want vandaag staan voor het zuiden alweer pittige onweersbuien op het menu. De […] Lees meer