Natuur drie weken voor op schema

Door de hoge temperaturen in de afgelopen wintermaanden ligt de natuur drie weken voor op schema. Die conclusie trekt website Nature Today op basis van de zogenoemde natuurkalender.

De kalender komt voort uit een samenwerking tussen diverse organisaties, waaronder Wageningen University. Doel is bepalen wat het effect van verandering in weer en klimaat is op het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen in de natuur zich voordoen. Terugkerende trekvogels bijvoorbeeld, of bloeiende planten. Mensen kunnen doorgeven wat ze in de natuur zien, die zogenoemde ”fenologische waarnemingen” worden opgenomen in de kalender.

Op basis van die waarnemingen wordt nu geconcludeerd dat de natuur drie weken op het schema voorligt. Reden is volgens Nature Today de hoge temperatuur de afgelopen winter. Het gemiddelde kwam uit op 5,2 graden, tegenover 3,4 graden normaal. Daardoor is niet alleen ”de meteorologische lente op 1 maart begonnen”, schrijft de website, maar is ”ook de biologische lente overal in tuinen en in de natuur zichtbaar”.

Foto: ANP

Tags:

In het zuiden van Californië was in de nacht van dinsdag op woensdag een bijzonder spektakel te zien. De storm kwam van zee en bracht veel ontladingen mee. Lees meer

Vooral in de kustprovincies is vanmiddag en vanavond erg onstuimig met kans op zware windstoten, maar ook in het binnenland kan de wind flink pieken. Lees meer