Temperatuurrecord in Argentijns Antarctica

temperatuurrecord Antartica

In Argentijns Antarctica is sinds donderdag een nieuw temperatuurrecord. Dat maakte de nationale meteorologische dienst bekend, meldden verschillende media. Met 18,3 graden was het nog nooit zo warm in het gebied sinds het begin van de metingen. Hiervoor lag het record op 17,5 graden, gemeten op 24 maart 2015.

Het temperatuurrecord werd geregistreerd door een meetstation bij Esperanza, de hoofdstad van Argentijns Antarctica. De warmte kwam plotseling opzetten. De dag daarvoor werd het niet warmer dan 1,7 graden. Op een andere basis in het gebied, de Marambio-basis, steeg de temperatuur tot 14,1 graden. Voor die plek was dat een warmterecord voor de maand februari.

Argentinië claimde het deel van Antarctica in 1943. Ook landen als Chili en het Verenigd Koninkrijk eisten delen op van het continent.

Door de hoge temperatuur is het in dit deel van Antarctica warmer dan in ons land. De warmte was van korte duur. De komende tijd liggen de maxima in dit deel van het continent een paar graden boven het vriespunt.

Lees ook over het gat in de ozonlaag boven Antarctica.

Foto: EPA

Tags:
blussen bosbranden Australië

Stortregens van tientallen millimeters blussen de bosbranden in Australië. Ook het westen krijgt veel neerslag, maar ook veel wind door cycloon Damien. Lees meer

Deze winter verloopt zo zacht, dat er in dertig jaar niet zo weinig gas is verstookt. Dat blijkt uit cijfers van de Gasunie. Lees meer