Veel sneeuwval in noordelijke Alpen verwacht

De noordelijke Alpen krijgen dit weekend veel sneeuw te verwerken. Regionaal kan een halve meter verse sneeuw vallen, maar dan wel boven 1300 meter. In de dalen valt flink wat regen.

In zowel de Franse, Zwitserse als Oostenrijkse Alpen valt een mooi pak sneeuw. De hoeveelheid sneeuw verschilt wel van dal tot dal. Zo valt in het Franse Val-Thorens tot en met maandag meer dan 150 centimeter, even verderop in Courchevel is dat enkele tientallen centimeter. Dat komt door de wind en de richting van het dal. Het dal van Val-Thorens is noordwestelijk gericht. Bij een noordwestenwind worden sneeuwbuien als het waren gevangen aan het eind van het dal. Daardoor kan er een enorme hoeveelheid sneeuw vallen.

Komende dagen is sprake van een ware sneeuwdump in de noordelijke Franse Alpen. Boven 1600 meter hoogte sneeuwt het vrijwel continu en in een paar dagen tijd kan regionaal tientallen centimeters verse sneeuw vallen. In Val-Thorens (skigebied Les Trois Vallées) wordt tot en met maandag zelfs ruim anderhalve meter sneeuw verwacht. Op dit moment ligt er ongeveer 50 centimeter in het dal en 60 op de top. Verder naar het zuiden valt veel minder sneeuw. In bijvoorbeeld Isola 2000 blijft bij een enkele bui.

Oostenrijkse skigebieden al open

In Oostenrijk is het wintersportseizoen goed begonnen: veel bekende skigebieden hebben hun deuren al geopend. Een noordwestenwind blaast komende dagen talrijke buien naar Oostenrijk. Boven ongeveer 1500 meter hoogte valt de neerslag als sneeuw. In Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang valt komende dagen op de toppen ruim een halve meter sneeuw. In het dorp is het zo’n 5 graden en valt vooral regen. Ook Sölden krijgt tientallen centimeters verse sneeuw te verwerken. Vanaf dinsdag neemt de hoeveelheid neerslag iets af, maar dagelijks blijft er kans op enkele buien.

Prima skicondities in Zwitserland

Ook Zwitserland krijgt komende dagen te maken met talrijke sneeuwbuien. Zo valt in wintersportgebied Les Quatres Vallées tot en met maandag ongeveer een halve meter sneeuw. Vanaf 1500 meter hoogte blijft het overdag vriezen. In de dalen is het een graad of 3 en regent het. In het wintersportgebied van Zermatt wordt dit weekend tientallen centimeters verse sneeuw verwacht. Op dit moment kan daar op ongeveer tweederde van de pistes worden geskied. Op de berg ligt al 2 meter sneeuw. Na het weekend wordt het duidelijk kouder in de Zwitserse Alpen en daalt de vorstgrens naar 1200 meter hoogte. De verse sneeuw blijft dan ook goed liggen en de skicondities zijn prachtig met zonnige perioden en vrij weinig wind. Ook neemt de kans op neerslag af en is het op een enkele sneeuwbui na droog.

Foto: ANP

Tags:

Sinterklaas is vertrokken en daarmee is het tijd voor de vraag der vragen: Krijgen we een witte Kerst? Lees meer

De 12.000 deelnemers aan de Bruggenloop in Rotterdam moeten zondag rekening houden met zachte, maar natte omstandigheden. Lees meer