Kerstbomen hebben droogte goed doorstaan

Ondanks de uitzonderlijke droogte van afgelopen zomer zijn er dit jaar genoeg kerstbomen te koop, zegt de Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers (VNK).

Na een rondgang onder kwekers constateert de vereniging dat de sparren de droogte goed doorstaan hebben. “Grote bomen hebben het verbazingwekkend goed gedaan en hebben een mooie donkergroene kleur”, zegt secretaris Jaap Bolhuis van de VNK. Boompjes die dit voorjaar zijn geplant deden het iets minder goed. Bij kwekers die het plantgoed niet konden beregenen ging 20 tot 30 procent dood.

Buiten Nederland meer kaalslag

Elders in Europa heeft de droogte meer kaalslag veroorzaakt onder nieuw aangeplante sparretjes voor de kerstbomenmarkt. Volgens de NVK melden sommige kwekers in het Duitse Sauerland en in Denemarken een uitval van 80 tot 100 procent. Op de prijzen van dit jaar heeft dat geen effect, maar over zes tot acht jaar misschien wel, want dan komen de bomen op de markt die dit jaar zijn aangeplant.

Foto: ANP

Tags:

Vanwege de harde wind verwacht luchthaven Schiphol voor zaterdag vertragingen en geannuleerde vluchten. Reizigers wordt geadviseerd zich goed te informeren. Lees meer

Gebieden in Californië die getroffen werden door ernstige bosbranden hebben nu te maken met slecht weer. Er is kans op modderstromen en rondvliegend puin. Lees meer