Verenigd Koninkrijk kan zich opmaken voor meer hittegolven

Het Verenigd Koninkrijk krijgt vanwege de klimaatverandering vaker te maken met hittegolven zoals de zomerhitte van vorig jaar. Dat is de conclusie van een studie van het Met Office, het nationale weerkundige instituut van het Verenigd Koninkrijk.

De zomer van 2018 was de heetste zomer van de afgelopen honderd jaar in Groot-Brittannië en is deels toe te schrijven aan de opwarming van de aarde, waarschuwt de Britse versie van het KNMI.

“Het Verenigd Koninkrijk heeft altijd extreem weer doorstaan, inclusief hittegolven. In dat licht is de zomer van 2018 een opmerkelijke periode geweest. Uit onze studie bleek echter dat de klimaatverandering de intensiteit zo verhoogde waardoor het nog dramatischer werd”, zegt onderzoeker Mark McCarthy.

Extreme hitte zal waarschijnlijk vaker voorkomen. De kans op een zomer met vergelijkbare temperaturen als in 2018 is nu 11 tot 12 procent. Die kans is volgens McCarthy dertig keer zo groot dan je normaal zou verwachten bij natuurlijke omstandigheden. In 2050 zouden dergelijke zomertemperaturen volgens het Met Office normaal kunnen zijn.

De komende tijd natuurlijk geen hittegolven, maar novemberweer.

Foto: EPA

Tags:
7 november 2019

Het sneeuwt al in Spanje

Spanje

In het noorden van Spanje zijn de eerste sneeuwschuivers de weg op, want onder meer in de regio Navarra is al sneeuw gevallen. Lees meer

smog

In de Pakistaanse stad Lahore zijn alle scholen gesloten wegens smog. Daarmee willen ze voorkomen dat kinderen worden blootgesteld aan gezondheidsrisico's. Lees meer