Luchtvaartsector krijgt voortaan ruimteweerwaarschuwing

luchtvaart

De luchtvaartsector wordt voortaan wereldwijd gewaarschuwd als er een reëel risico is op riskant ruimteweer, bijvoorbeeld door zonnestormen. Het KNMI maakt sinds donderdag deel uit van het consortium dat deze waarschuwingen uitgeeft.

Magnetische activiteit van de zon kan verstoringen veroorzaken op communicatie- en navigatieapparatuur van vliegtuigen. Een ander mogelijk gevolg is dat het stralingsniveau op grotere hoogte en nabij de noordpool door bijvoorbeeld zonnestormen hoger kan zijn. Dit kan gevolgen hebben voor de gezondheid van bemanning en passagiers van vliegtuigen.

Drie centra, verdeeld over de wereld, mogen nu deze waarschuwingen uitgeven. De waarschuwing wordt verstuurd aan onder meer luchtverkeersleidingen in de luchtvaartsector. Donderdag begon het PECASUS (Pan-European Consortium for Aviation Space weather User Service). Naast Nederland nemen Finland, België, het Verenigd Koninkrijk, Polen, Duitsland, Italië, Oostenrijk en Cyprus deel aan het internationaal consortium.

De andere twee centra zijn het ACJF-consortium (Australië, Canada, Japan en Frankrijk) en een instituut in de Verenigde Staten (NOAA). De dienstverlening komt steeds uit één van de drie centra die elkaar op tweewekelijkse basis afwisselen.

Schrijf je voor 11 november in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief en maak kans op een Center Parcs weekend naar keuze!

De meest actuele weersverwachting lees je hier.

Foto: ANP

Tags:
rustig herfstweer

Dit weekend is het heerlijk weer om er lekker op uit te gaan en te genieten van de fraaie herfstkleuren. De zon schijnt en het is over het algemeen droog. Lees meer

7 november 2019

Het sneeuwt al in Spanje

Spanje

In het noorden van Spanje zijn de eerste sneeuwschuivers de weg op, want onder meer in de regio Navarra is al sneeuw gevallen. Lees meer