Weerrecords volgen elkaar in rap tempo op

Het ene weerrecord is nog niet gebroken of het volgende dient zich alweer aan. Het is een goed jaar voor weerrecords, zoveel is duidelijk. Dinsdag was het in De Bilt met 19,0 graden nog de warmste novemberdag ooit. Tegelijkertijd werd logischerwijs ook het dagrecord voor 6 november gebroken. Dat betekende het dertiende nieuwe dagrecord van dit jaar in De Bilt.

En daarmee is de lijst met records nog lang niet ten einde. Een greep: 2018 stevent af als het jaar met de meeste zonuren. Na een zachte winter en de op twee na warmste lente ooit, volgde in 2018 de heetste zomer sinds 1706. Sinds 1976 was het nooit meer zo zonnig. Afgelopen zomer kende acht tropische dagen (30 graden of meer), dat is dubbel zoveel als normaal. De gemiddelde temperatuur lag in de zomermaanden op 18,9 graden, tegen 17,0 in een doorsnee jaar.

Klimaatverandering

Hoe kan het dat dit jaar zoveel records worden verbroken? Alle records van dit jaar kunnen we niet 100 procent aan klimaatverandering toeschrijven. Daarvoor is de periode van één jaar te kort. We zien wel dat er veel meer warmte- dan kouderecords worden verbroken. De verhouding is op dit moment ongeveer 8 warmterecords in een jaar op 1 kouderecord. Dat gaat deze eeuw al de hele tijd zo. Dát kunnen we wel aan klimaatverandering toeschrijven.

Dit jaar is het weer bovendien erg stabiel. Normaal gesproken trekken storingen vanuit het westen of zuidwesten over Nederland. Nu zien we een geblokkeerd patroon. Alles ligt al sinds februari muurvast. Afgelopen winter leidde dit tot kou en zelfs kouderecords. De zomer verliep daarentegen extreem warm. In de herfst is het, zoals nu, geregeld veel te zacht voor de tijd van het jaar. Ook blijft een flinke hoeveelheid regen telkens uit.

Foto: ANP XTRA

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Na het recordwarme lenteachtige weer van eerder deze week klopt de herfst dit weekend aan de deur. De opening van Carnaval valt mogelijk in het water. Lees meer

De regenbanden mogen paraat liggen dit weekend, want bij de GP van Brazilië is kans op enkele felle onweersbuien. Het is broeierig met zondag 30 graden! Lees meer