Europa lanceert oude weersatelliet

De Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) heeft in de nacht van dinsdag op woensdag Nederlandse tijd de weersatelliet MetOp-C gelanceerd. MetOp-C is de derde satelliet die in een baan rond de aarde wordt geschoten door de ESA. Opvallend is dat het instrument even oud is als zijn voorgangers, MetOp-A en -B, die in 2006 en 2012 de lucht in werden geschoten. De satelliet is dus al twaalf jaar oud.

Het was eigenlijk de bedoeling dat de ruimtestations elkaar zouden opvolgen, maar ESA laat weten dat de eerste twee nog steeds werken. Het nieuwe instrument gaat in zijn baan om de aarde helpen bij het verbeteren van weersverwachtingen, maar meet ook concentraties van vervuilende gassen als methaan, ozon en koolstofdioxide (CO2). In combinatie met de twee andere MetOps kent Eumetsat, de Europese organisatie voor weersatellieten die de MetOps opereert, een hoge geografische dekking: alle plekken op de wereld worden meerdere keren per dag overvlogen.

17 jaar oud

Opvallend aan MetOp-C is dat het oudste onderdeel in de weersatelliet zeventien jaar oud is. ESA meldt dat de satelliet voor de lancering goed is onderzocht en dat alles nog naar behoren werkt. De tweede generatie van MetOp-satellieten staat al op de planning. De eerste lancering is in 2022.

Foto: EPA

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

De regenbanden mogen paraat liggen dit weekend, want bij de GP van Brazilië is kans op enkele felle onweersbuien. Het is broeierig met zondag 30 graden! Lees meer

In De Bilt was het in november nog nooit zo warm als vandaag. Het vorige record was 18,7 graden en werd gemeten op 3 november 2005. Lees meer