Record: hoogste novemberminimum ooit

 Nog nooit kende een novemberdag in Nederland zo’n hoge minimumtemperatuur als zaterdag op vliegveld Twenthe en in Arcen. Het werd op beide locaties niet kouder dan 14,8 graden. Het oude record stond op naam van 4 november 2010 in Westdorpe met 14,7 graden. Het hoge minimum is veroorzaakt doordat uitzonderlijk zachte lucht met een stevige zuidwestenwind is uitgestroomd over het land.

De minimumtemperatuur wordt gemeten over een heel etmaal (van 1-1 uur lokale tijd, van 0-0 uur universele tijd).

Vrijdag en zaterdag twee dagen vol records

Gisteren al noteerden we de warmste 6 novembernacht ooit en de warmste 6e novemberdag. Vandaag werd het vervolgens ook de warmste 7e november en de op twee na warmste novemberdag aller tijden.

Dinsdag werd het in Maastricht het warmst van deze hele warme novemberweek. De temperatuur steeg toen naar 20,9 graden. Daarmee noteerden we de hoogste temperatuur in Nederland op 3 november, sinds de metingen in 1901 begonnen. Het oude record dateerde uit 3 november 1927 met 20,7 graden gemeten in Maastricht.

Komende dagen aanhoudend zacht

Vanaf zondag ligt de maximumtemperatuur rond 14 of 15 graden en de minimumtemperatuur op een niveau van 10-12 graden. Dagrecords voor de maximumtemperatuur lijken er daarmee niet meer in te zitten, voor de minimumtemperatuur zouden nog wel enkele records aangescherpt kunnen worden. Zon hoog minimum als afgelopen etmaal krijgen we echter niet meer. 

Daarmee verdwijnt het uitzonderlijk zachte weer, maar zeker tot en met donderdag blijft het wel zeer zacht voor de tijd van het jaar. Normaal is het overdag een graad of 11 en ’s nachts een graad of 4.

Zie: weerbericht Nederland

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

 Nog nooit kende een novemberdag in Nederland zo’n hoge minimumtemperatuur als zaterdag op vliegveld Twenthe en in Arcen. Het werd […] Lees meer

 Nog nooit kende een novemberdag in Nederland zo’n hoge minimumtemperatuur als zaterdag op vliegveld Twenthe en in Arcen. Het werd […] Lees meer