Code rood in Kroatië, zware buien in Italië en Griekenland

zware buien in Italië en Griekenland

Het is herfst in het zuiden van Europa. Italië en Griekenland krijgen maandag en dinsdag te maken met zware buien. In Kroatië is code rood afgegeven vanwege zeer zware windstoten tot 120 kilometer per uur.

In tegenstelling tot in Griekenland en Italië blijft het in Kroatië droog. Het land heeft te kampen met de zogeheten Bora – een noordoostenwind die haaks op de kust staat en vanaf het land richting zee waait. De windstoten worden versterkt doordat de wind vanuit de hoge bergen richting lage gebieden versnelt. Bora komt veelal voor in de winter, als het koud is in het Kroatische binnenland.

Zware buien in Italië en Griekenland

Voor Griekenland en Italië geldt code oranje. Italië heeft maandag te kampen met zware buien. Met name aan de westkust kunnen de buien fel uitpakken, met onweer en veel regen tot gevolg. Lokaal kan in korte tijd 50 millimeter neerslag vallen. Dat veroorzaakt veel wateroverlast, zo is de verwachting. De buien trekken naar het zuiden. Dinsdag heeft alleen het zuidelijke deel van Italië nog met regen te maken.

Ook in Griekenland kan het flink regenen en onweren, en is kans op wateroverlast. Tot en met dinsdag valt lokaal 50 tot 100 millimeter regen, met name op het vasteland. Woensdag verdwijnen de buien en is het overal droog, vrij zonnig en met 23 tot 27 graden relatief warm.

We zijn trots op onze nominatie voor Website van het Jaar 2019. Geef jij ons vijf sterren? Stem hier.

Foto: EPA

Tags:
weer griep

Heeft het weer invloed op griep en kun je griep voorkomen? Kou en regen spelen een rol, maar misschien anders dan je zou verwachten. Lees meer

migrantenboot slaat om door slecht weer bij Lampedusa

Bij het omslaan van een migrantenboot bij Lampedusa zijn meerdere doden gevallen en mensen vermist geraakt. Het was erg slecht weer toen het gebeurde. Lees meer