Sneeuwdump Oostenrijk is uitzonderlijk

Het komt zelden voor dat het in Oostenrijk in een paar dagen zoveel sneeuwt op zo’n grote schaal. In de Duitse en Oostenrijkse Alpen is in de bergen het afgelopen weekend op grote schaal 40-70 centimeter sneeuw gevallen. In Voralberg, Tirol en Salzburg viel de meeste neerslag met lokale uitschieters rond 90 cm. In Saalbach en Seefeld viel zelfs ruim 1 meter verse sneeuw.

Op verschillende plekken ligt nu in totaal 2-3 meter sneeuw op de berghellingen. Er zijn plekken waar de totale sneeuwhoogte nog hoger is dan 3 meter. In Lose-Altausee ligt 390 cm, waarvan bijna 3 meter is gevallen sinds 30 december! Dit weekend viel daar ongeveer een meter. In Sölden ligt in totaal 3,3 meter. Ook in Ramsau ligt 3,3 meter sneeuw.

Weinig sneeuw afgelopen jaren

De afgelopen jaren viel er juist weinig sneeuw tijdens de kerstvakantie. In 2013-2014, 2014-2015 en 2015-2016 lag er tijdens de kerstvakantie in de bergen heel weinig sneeuw. Vorig jaar was er geen sprake van groene pistes, maar sneeuwhoeveelheden als dit jaar zijn in ieder geval sinds 2010 niet meer voorgekomen. Gemiddeld over alle skiresorts is de hoeveelheid sneeuw op de top sinds 2011 afgenomen van circa 100 cm naar 34 cm in kerstvakantie van 2015-2016. De hoeveelheden in het dal daalden van ongeveer 50 cm in 2011 naar slechts 10 cm in 2014-2015.

Het gebrek aan sneeuw heeft te maken met de opwarming van de aarde. Die verandering heeft ook voordelen. Zodra een lagedrukgebied boven de Alpen komt te liggen kan uit de buienwolken extra veel sneeuw vallen. Doordat de lucht warmer is dan tientallen jaren geleden is de hoeveelheid vocht in de wolken groter. Warme lucht kan namelijk meer vocht bevatten en daardoor stijgen de neerslaghoeveelheden. Op de toppen van de bergen blijft het meestal koud genoeg voor sneeuw en dan valt er dus extra veel.

Foto: EPA

Tags:

Lees hier wanneer storm het vaakst voorkomt en leer over de definities van storm, windstoten en de Beaufort schaal. Lees meer

Morgen waait het in de kustgebieden lange tijd stormachtig met kans op windstoten van ruim 100 km/uur. Vooral op de Wadden is kans op storm. Lees meer