Vorst weer even in het land

Om 20:50 uur daalde de temperatuur in De Bilt naar -0,1 graden. Daarmee is de eerste officiële vorstdag van 2018 een feit. Vannacht koelt het nog iets verder af en vriest het op grote schaal. In het noordoosten komt het mogelijk tot matige vorst met temperaturen van iets beneden -5 graden. Morgen wordt het op de meeste plaatsen een zeer zonnige dag. Over het zuiden trekken ook wat wolkenvelden. Door de wind voelt het koud aan aan met maximale gevoelstemperaturen van -5 in het noorden tot 0 in het zuiden. In de ochtend voelt het in het noorden aan als -10!

Komende dagen zet de winter niet door. Integendeel: vanaf de nacht van dinsdag op woensdag ligt de minimumtemperatuur overal weer boven het vriespunt en overdag is het 6 tot 9 graden. Vanaf dinsdag komt veel bewolking voor en valt soms een beetje neerslag. Winterweer van betekenis zit voorlopig niet in de verwachting.

Koudste periode van het jaar begonnen

Hoewel de kortste dag van het jaar achter ons ligt is de klimatologisch koudste periode van de winter nog maar net begonnen. Januari en februari zijn de koudste maanden van het jaar. Beide maanden tellen normaal dertien vorstdagen in De Bilt. Ook in het voorjaar komt het nog vaak tot vorst.

Dat de dagen weer langer worden geeft mensen soms het idee dat we het grootste deel van de winter al achter de rug hebben. Het aantal vorstdagen voor en na de jaarwisseling laat echter zien dat dit niet zo is. In de periode oktober-december tellen we normaal 20 officiële vorstdagen, terwijl in de periode januari-april 38 vorstdagen in De Bilt worden genoteerd. De weerspreuk “als de dagen lengen, gaat de winter strengen” klopt dus.

Noordzee bepalend voor ons klimaat

De verklaring voor het toenemend aantal vorstdagen in het tweede deel van de winter en in het vroege voorjaar vinden we in de watertemperatuur van de Noordzee. Doordat de wind in Nederland vaak vanaf zee waait heeft de watertemperatuur grote invloed op de luchttemperatuur. Water heeft de eigenschap om warmte lang vast te houden. Na de zomer koelt de Noordzee dan ook traag af. Koude lucht die over de nog relatief warme Noordzee wordt aangevoerd warmt onderweg naar ons land op.

25 vorstdagen in Zeeland en 69 in Twente

De laagste zeewatertemperatuur wordt meestal pas eind januari of in februari bereikt. Op dat moment is de invloed van de Noordzee op de luchttemperatuur het kleinst. Dat is de reden dat januari en februari meestal de koudste maanden van het jaar zijn. De wind van zee zorgt er ook in deze maanden nog wel voor dat het in het westen minder vaak vriest dan in het oosten. Zo telt Vlissingen slechts 25 vorstdagen per jaar, terwijl het op weerstation Twenthe op 69 dagen vriest.

In het voorjaar begint de zon weer kracht te krijgen en warmt de lucht iets op. Ten opzichte van de herfst heeft de zee dan nauwelijks invloed op de nachtelijke luchttemperatuur. Hierdoor kan het ’s nachts nog sterk afkoelen en ontstaan grote verschillen tussen de dag- en nachttemperaturen. Vorst in de nachten treedt dan ook makkelijker op in het voorjaar dan in het najaar. In het voorjaar veroorzaakt de relatief koude Noordzee, bij wind vanaf zee, lagere maxima in de kustgebieden.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Om 20:50 uur daalde de temperatuur in De Bilt naar -0,1 graden. Daarmee is de eerste officiële vorstdag van 2018 […] Lees meer

Om 20:50 uur daalde de temperatuur in De Bilt naar -0,1 graden. Daarmee is de eerste officiële vorstdag van 2018 […] Lees meer