Vanaf vanavond sneeuw in midden en zuiden

De winter keert vandaag terug in ons land. Een neerslagzone doet vandaag vooral het midden en zuiden van het land aan. In eerste instantie valt regen, maar gedurende de dag zal de neerslag geleidelijk overgaan in smeltende sneeuw. Vanavond en vannacht blijft op steeds meer plaatsen een beetje sneeuw liggen. Het kan niet alleen glad worden door sneeuw, maar ook door bevriezing van natte wegen. In het noordoosten is het zo goed als droog en komt de temperatuur nauwelijks boven het vriespunt uit.

Een regengebied breidt vandaag vanuit het zuidwesten langzaam uit over het land. De neerslagzone komt halverwege de middag boven het midden en zuiden van het land tot stilstand. De avondspits kan druk verlopen door regenval en lokaal ook door natte sneeuw. In het noordoosten kan soms wat motregen of motsneeuw vallen, maar is het meestal droog. Een oostenwind voert koude lucht aan. Vanochtend vriest het in het noordoosten licht, bij gevoelstemperaturen van -7 graden. Vanmiddag wordt het in het noordoosten hooguit 1 graad boven nul. In het midden en zuiden wordt het 3-6 graden.

Begin van de avond wordt het in het noordoosten droog en gaat het licht vriezen. Boven de Randstad, het midden en het zuiden blijft een neerslagzone slepen. Doordat het kouder wordt kan de neerslag van regen overgaan in lichte sneeuw. Dit gebeurt waarschijnlijk als eerste (mogelijk vanmiddag al) in een strook van de Kop van Noord-Holland, via Flevoland naar Overijssel. In de loop van de avond gaat ook op de Veluwe en in de Achterhoek wat sneeuw vallen.

Eind van de avond en vannacht kan ook verder naar het zuiden op steeds meer plaatsen sneeuw vallen. In eerste instantie blijft de sneeuw alleen op auto’s en gras liggen, maar naarmate de neerslag lang genoeg aanhoudt kunnen wegen ook een beetje wit kleuren. Grote hoeveelheden neerslag vallen er niet, maar lokaal is een sneeuwdekje van 1 tot 3 cm niet uitgesloten.

Gladheid door sneeuw en bevriezing tijdens woensdagochtendspits

Eind van de nacht wordt het in het midden van het land droog. In het zuiden kan tot en met woensdagochtend lichte sneeuw of motsneeuw vallen. In het uiterste zuiden ligt de temperatuur net te hoog voor winterse neerslag en valt motregen. Vanuit het noordoosten stromen koude lucht en enkele opklaringen binnen. De temperatuur daalt naar -4 in het uiterste noordoosten, in het midden ligt de temperatuur rond het vriespunt en in het zuiden wordt het niet kouder dan 2 graden. De laagste temperaturen worden pas rond tien uur ’s ochtends bereikt.

De woensdagochtendspits kan in het zuiden hinder ondervinden van lichte sneeuwval en in de rest van het land, met uitzondering van het noordoosten, moet rekening gehouden worden met gladde wegen door bevriezing.

Droog en koud winterweer

Vanaf woensdagmiddag breekt een droge en koude winterperiode aan. Tijdens heldere perioden vriest het matig, dat wil zeggen temperaturen beneden -5 graden. Een frisse oostenwind veroorzaakt ’s ochtends vroeg gevoelstemperaturen van circa -10 graden.

In het noordoosten blijft het woensdag de hele dag blijven vriezen. Elders komt de temperatuur 1 tot 3 graden boven nul uit. Donderdag breidt de vorstgrens zich naar het zuiden uit, in de noordelijke helft van het land blijft het een graadje vriezen. In het zuiden ligt het kwik dan iets boven nul. De eerste dagen zien we vrij veel wolkenvelden, met in het noorden de grootste kans op zon. Vanaf eind van de week komt de zon beter aan bod, waardoor de middagtemperatuur dan uitkomt rond een graad of 3.

Schaatsen op ondiep water

Dankzij de koude nachten kan in het weekend op ondergelopen weilanden geschaatst worden. Skeelerbanen lopen vanwege hun zwarte ondergrond risico om ‘s middags met te veel dooi te maken te krijgen. De zwarte ondergrond absorbeert zonnestraling, waardoor de temperatuur van het ijs sterk kan oplopen. Schaatsen op open water lijkt er, vanwege dooi overdag, niet in te zitten.

Foto: Jannes Wiersema, januari 2017

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Morgen wordt een ijskoude warmetruiendag. Een koude oostenwind veroorzaakt vrijdagochtend gevoelstemperaturen van -8 graden in het zuiden tot -12 in …
Lees meer...

 

Na ruim een week zonder vorst gaat de temperatuur omlaag en zullen strooidiensten weer de weg op moeten. Komende nachten …
Lees meer...