Vrijdag begint kletsnatte herfstperiode

Bakken met regen worden vanaf vrijdag uitgestort over ons land. In de kustprovincies valt tot halverwege volgende week op grote schaal 70-100 mm. Dat is evenveel als normaal in heel september valt. Lokaal kan nog meer vallen. In het oosten en zuidoosten wordt 20-50 mm verwacht. Vooral vrijdag wordt een kletsnatte dag. Alleen dan al valt in de kustprovincies 30-50 mm en regent het een groot deel van de tijd. Daarnaast kan het aan zee hard waaien met kans op zware windstoten.

Vandaag en morgen wordt de eerste stap richting herfstachtig weer gezet. Het wordt hooguit 17 à 18 graden en daarmee is het beduidend koeler dan afgelopen dagen. Een stevige westelijke wind maakt het voor het gevoel nog wat frisser. Daarnaast trekken enkele buien over, maar er is ook geregeld ruimte voor de zon.

Overlast voor het verkeer op vrijdag door regenval en windstoten

Vrijdag breidt een intensief regengebied zich vanuit het noordwesten uit over het land. Het wordt daardoor een grijze en natte dag. In de kustprovincies wordt de neerslag later in de ochtend en middag buiig van karakter en kan het van tijd tot tijd flink doorplenzen. Het verkeer krijgt last van slecht zicht en aquaplaning. Ook lokale wateroverlast is mogelijk.

Daarnaast is kans op onweer en (zware) windstoten van 60-80 km/uur. Er steekt een krachtige tot harde zuidwestenwind op in de kustprovincies, windkracht 6-7. Later in de middag en in de avond wordt het ook in het zuidoosten buiig met kans op plensregens. Daar waait het vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft. Met temperaturen van slechts 16 à 17 graden is het volop herfst.

Weekend niet veel beter

Zaterdag trekken opnieuw talrijke regen- en onweersbuien over het land. Als gevolg van het warme zeewater, van 19 à 20 graden, pakken de buien dicht bij zee en bij het IJsselmeer het zwaarst uit. Landinwaarts zijn de neerslaghoeveelheden minder groot. Het waait minder hard dan vrijdag, maar nog altijd matig tot krachtig. De temperaturen zijn opnieuw laag voor de tijd van het jaar met 16 of 17 graden. Normaal is het begin september 19 graden op de Wadden tot 21 in het zuiden van het land.

Zondag neemt de herfst waarschijnlijk even gas terug. Zoals het er nu naar uitziet zijn er een goed deel van de dag droge perioden en valt slechts een enkele bui. Ook de wind houdt zich enige tijd rustig. De maximumtemperatuur komt uit rond 16 graden. Eind van de middag en in de avond gaat het weer flink waaien en stijgt vanuit het westen de kans op buien.

Herfst op volle toeren

Maandag staat een volgende actieve depressie op de planning. Details zijn nog niet te geven, maar er zijn duidelijk indicaties dat de wind weer flink kan uithalen. Meerdere modellen berekenen een stormachtige wind, 8 Bft, aan zee en zware windstoten. De neerslagkans is groot. Ook de dagen daarna verlopen windrijk en buiig. Kortom: de herfst draait vanaf deze vrijdag op volle toeren!

Tweede helft volgende week wordt de verwachting onzeker. De kans op aanhouden van het vrij koele en wisselvallige weertype is wel een stuk groter dan de kans op een beetje nazomer.

Foto: @AbDonkerFoto

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Orkaan Irma is op weg naar Florida. Nadat de cycloon met een gemiddelde windsnelheid van 295 km/uur en windstoten rond …
Lees meer...

 

In de nacht naar woensdag en woensdagochtend krijgen de Nederlandse Bovenwindse Eilanden met orkaan Irma te maken. Volgens de laatste …
Lees meer...