Veel regen en bliksem afgelopen nacht

Afgelopen nacht trokken opnieuw stevige regen- en onweersbuien over ons land. Er viel daarbij vooral in het zuiden, noordwesten en midden van het land veel regen in korte tijd. Op grote schaal viel 20-30 mm en plaatselijk viel met ruim 40 mm meer dan een halve maandsom regen. Normaal valt in juni gemiddeld over het land 68 mm. De buienzone veroorzaakte ook zeer zware windstoten en ongeveer 72.500 bliksemontladingen.

De buien ontstonden woensdagavond boven het noorden van Frankrijk en smolten samen tot een groot onweercomplex. De buienzone bereikten het zuiden van Nederland aan het einde van de avond en daarna trokken de buien noord(west)waarts over het land. Bij aankomst boven het noorden van het land nam de intensiteit van de onweersbuien af.

Het onweerde stevig en veel regen in korte tijd veroorzaakte plaatselijk wateroverlast. Ook kwamen lokaal hagel en zware windstoten voor. In Cabauw (Utrecht) werd de zwaarste windstoot gemeten met maar liefst 127 km/uur. Wilnis en Vinkeveen werden volgens RTV Utrecht zwaar getroffen door een windhoos.

Lees meer over de schade door het noodweer van afgelopen nacht.

Komende tijd geregeld onweersbuien

Voorlopig blijft het wisselvallig met regelmatig kans op onweersbuien. Vanochtend vroeg trekken de laatste buien met lokaal nog een klap onweer boven het noorden van het land weg de Noordzee op. Daarna blijft het op een lokale regenbui na droog. Vrijdagmiddag en -avond dient de volgende onweerssituatie zich aan.

Ook tijdens het Pinksterweekend moet rekening gehouden worden met enkele buien. Zaterdag valt lokaal een regen- of onweersbui en zondag blijft het overwegend droog. Voor Pinkstermaandag berekenen sommige computermodellen opnieuw stevige onweersbuien.

Foto: ANP, archiefbeeld

Tags:

Alle wegen en fietspaden naar en in Nationaal Park Veluwezoom zijn afgesloten. Er liggen na het noodweer te veel bomen en takken op de weg. Lees meer

Haal je trui én korte broek maar uit de kast! Pinksteren is dit jaar heel wisselend met een frisse wind, maar ook warmte en onweer. Lees meer